Política 26/04/2016

L’ANC va rebutjar impulsar una llista única independentista a les eleccions espanyoles per només 58 vots de diferència

L'assemblea general de l'entitat del passat 17 d'abril va tombar la proposta de la direcció de forjar una "candidatura de la màxima unitat independentista" si es repetien els comicis al Congrés

Ara
2 min
L'ANC ha reunit aquest diumenge els socis a l'assemblea general de Manresa

BarcelonaDesprés de diversos episodis de crispació interna, l'assemblea general de l'ANC del passat 17 d'abril va decidir quedar-se al marge de la discussió sobre la llista unitària si es repeteixen eleccions a Espanya. Ara bé, la votació en aquest punt va ser ajustada, ja que va ser per només 58 vots de diferència. Aquest és el resultat que es desprèn de les actes de l'assemblea general ordinària que la pròpia entitat ha penjat a la seva web i ha recollit l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les bases de l'Assemblea van decidir tombar inicialment la proposta de la direcció de l'entitat que plasmava en el full de ruta la voluntat d'impulsar una "candidatura de la màxima unitat independentista" si hi havia una altra convocatòria electoral. En lloc d'això, es va aprovar una esmena que reivindicava la "unitat" d'acció de les formacions independentistes i quedar-se al marge de la discussió del debat de la llista única. De fet, va prosperar per només 58 vots de diferència segons l'acta de la jornada: 971 vots a favor, 913 en contra i 248 abstencions.

Aquest va ser un dels punts més polèmics i mediàtics durant els dies previs a l'assemblea ordinària: de fet, el paràgraf que volia promoure una candidatura de la màxima unitat independentista va rebre fins a vuit esmenes, entre propostes de modificació i supressió.

L'elecció de la presidència

Un altre punt que generava discrepàncies internes, en el si de l'assemblea general, era la fórmula per escollir la presidència i la vicepresidència de l'entitat. Fins ara, eren els membres del secretariat entrant qui determinava cada càrrec, segons els Estatuts. Però una de les esmenes que va arribar a la IV Assemblea General de l'ANC proposava que fossin les bases qui escollís el presidenciable per vot directe.

Segons les dades que ha publicat l'ANC, l'esmena va rebre el suport de la majoria simple de les bases, un quòrum insuficient tenint en compte que qualsevol reforma dels estatuts havia de superar el 65% del suport. En total, 1.183 persones hi van votar a favor, 843 en contra i 179 es van abstenir. Per tant en les eleccions del 14 de maig al secretariat nacional es mantindrà el sistema tradicional.

stats