ONZE DE SETEMBRE
Política 18/07/2016

L’ANC es decanta per fer l’acte de la Diada al passeig de Sant Joan

El recorregut anirà des de l’avinguda Diagonal fins a l’Arc de Triomf

Núria Orriols
3 min
L’ANC es decanta per fer l’acte  de la Diada al passeig de Sant Joan

BarcelonaA poc a poc, el dibuix final de la mobilització de l’Onze de Setembre pren forma i color. La Diada descentralitzada -que no ha estat absent de resistències internes- tira endavant i les assemblees territorials de l’ANC ja es preparen per organitzar els manifestants en els diferents emplaçaments escollits: Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt. Ara bé, malgrat que la voluntat és escampar la multitud arreu del territori, la capital catalana continuarà sent l’epicentre de la Diada. Segons ha pogut saber l’ARA, l’entitat valora organitzar la mobilització al passeig de Sant Joan, des de l’avinguda Diagonal fins a l’Arc de Triomf.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és l’opció amb la qual treballa la comissió de mobilització de l’entitat -encara no és definitiva- i que preveu comunicar oficialment aquesta setmana, un cop estigui validada pel secretariat i s’hagin tancat els serrells de l’acte. El tram escollit del passeig de Sant Joan és d’1,5 quilòmetres, una longitud que les fonts consultades consideren assequible de cobrir tot i un disseny de mobilització descentralitzada. La diferència, però, és considerable amb la manifestació de l’any passat a la Meridiana, quan es van recórrer 5,6 quilòmetres.

Seguint el model de cada any, està previst que a les 17.14 hores de la tarda -un instant simbòlic per recordar la derrota del 1714- s’escenifiqui una performance que uneixi els cinc actes de Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga. La idea és que es retransmetin de “manera simultània” i que s’escenifiqui “un sol acte”. No hi faltaran les samarretes per donar color a la festa ni tampoc els trams per distribuir els manifestants a les cinc ciutats.

Decidir quin carrer ha d’acollir la mobilització a Barcelona no és una tasca fàcil, ja que a més de dotar-lo de simbolisme ha de complir amb criteris de seguretat i d’accessibilitat. És per això que el passeig de Sant Joan no és l’única opció que s’ha posat sobre la taula. Des de la constitució de la nova comissió de mobilització -amb les eleccions al secretariat de l’ANC es van renovar els òrgans interns- s’han sospesat diversos llocs com la muntanya de Montjuïc, l’avinguda del Paral·lel, el carrer Marina (en el seu tram sud, tocant al front marítim) o el passeig de Gràcia, que ja va ser escollit per acollir la manifestació de l’any 2012. Un dels criteris que s’han seguit a l’hora de triar entre aquests llocs ha sigut el d’evitar comparacions amb les Diades anteriors, ja que després de quatre anys de grans masses manifestant-se ara el sobiranisme tem que costi més que els ciutadans surtin al carrer. A més d’aquest tipus de valoracions també s’ha contactat amb l’Ajuntament de Barcelona i els Mossos d’Esquadra per controlar tots els vessants d’una convocatòria d’aquesta mida.

Del procés constituent al RUI

Una de les màximes de l’ANC des de la seva creació ha sigut influir en l’agenda política. Un objectiu que ha assolit sobretot en les mobilitzacions de l’Onze de Setembre, en què ha marcat tots els esdeveniments del procés polític. Un dels consultats recorda que la mobilització del 2012 va propiciar la convocatòria de les eleccions del 25 de novembre; la del 2013, la celebració del referèndum; la del 2014, el a la consulta del 9-N, i la de la Diada del 2015 va ser l’inici de la campanya de les eleccions del 27 de setembre. Enguany, si bé en un primer moment semblava que el procés constituent marcaria el disseny de la cita, després de la consulta interna als socis la reivindicació canviarà. Segons fonts consultades, el referèndum unilateral d’independència (RUI) es convertirà en el principal lema, però també es farà visible la judicialització del procés sobiranista, la guerra bruta contra l’independentisme i la qüestió de confiança a la qual s’ha de sotmetre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquesta tardor. Serà un altre Onze de Setembre amb “forta càrrega política”.

stats