Política 07/08/2017

L'ANC reparteix fullets a l'aeroport del Prat on demana el 'sí' a la independència per "gestionar millor les infraestructures"

Ciutadans considera que és "lamentable" que s'utilitzi aquest conflicte per "fer campanya pel 'sí'"

Mireia Esteve
3 min
El fulletó que reparteix l'ANC a l'aeroport del Prat

BarcelonaEn el tercer dia de vaga oficial dels vigilants de seguretat, el conflicte laboral va agafant cada dia una dimensió més política. Si ahir eren els retrets creuats entre el secretari d'estat d'Infraestructures del govern espanyol, Julio Gómez Pomar i la consellera de Treball, Dolors Bassa, aquest dilluns l'ANC ha entrat en escena. Durant aquest matí, ha repartit fullets als passatgers que eren a l'aeroport per denunciar la política d'infraestructures de l'Estat i posar, així, un altre argument sobre la taula per votar 'sí' a la independència en el referèndum del pròxim 1 d'octubre.

En els fullets, l'Assemblea explica que l'empresa que gestiona la seguretat a l'aeroport del Prat, Eulen, també ho fa en "27 aeroports però només fa vaga a Barcelona". L'entitat també apunta directament a Aena com a responsable de "la mala gestió" de l'aeroport del Prat i denuncia que ho fa de "manera opaca". Per tot això, demana votar 'sí' l'1-O per "gestionar millor les infraestructures". Enric Blanes, membre de l'ANC, ha exigit a través de Twitter "una solució davant la incompetència del govern espanyol, que no mereix governar-nos", ha etzibat.

Ciutadans ho troba "lamentable"

Davant d'aquesta acció, Ciutadans ja ha criticat que l'ANC hagi aprofitat el conflicte del Prat per "fer campanya pel 'sí'", un fet que troba "lamentable". La diputada del partit taronja al Parlament, Lorena Roldán, ha criticat que l'independentisme "aprofiti qualsevol argument com l''Espanya ens roba' per fer campanya pel 'sí'". I ha deixat clar que la situació al Prat és "un conflicte laboral i no polític". Això sí, Roldán ha admès que les solucions per part del Govern i l'Estat "arriben tard i malament".

En aquest sentit, Roldán ha retret a l'ANC que es vulgui presentar la independència com a "solució màgica per a tots els problemes". Per a Ciutadans, l'única recepta per posar fi a aquesta solució és que empresa i treballadors s'asseguin a negociar.

El PP assegura que l'independentisme "manipula"

El PP també s'ha afegit a les crítiques pel repartiment de fulletons de l'ANC i el regidor popular a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ho ha comparat amb la vaga de metro i del servei de Bicing a través de Twitter: "Segons el seu argument, la vaga de metro i Bicing ens va fer més espanyols, no?". Per Fernández, "l'independentisme manipula, distorsiona i falseja".

Els populars també han carregat contra la gestió del Govern per boca del seu portaveu al Parlament, Alejandro Fernández, que l'ha acusat de no resoldre la vaga de l'aeroport d'El Prat per "la seva obsessió de desprestigiar" l'executiu espanyol". Fernández ha assegurat que "la competència de mediació en cas de vaga és exclusiva" del Govern i ha acusat l'executiu de Carles Puigdemont de "no saber ni organitzar una taula de negociació i voler fer un Estat".

A les crítiques, també s'hi ha afegit la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, qui ha defensat l'actuació del govern espanyol en tota aquesta crisi: "Hi ha estat en tot moment, des de que se l'ha reclamat, atent, participatiu i liderant el conflicte". Levy també ha demanat que no es faci una "batalla política" d'aquest conflicte.

El president del govern Mariano Rajoy, ha demanat no "utilitzar el Prat com una arma política". "Demano la responsabilitat de tots per resoldre els problemes", ha expressat i ha definit el conflicte com "un problema puntual" entre l'empresa i els seus empleats, i no pas un conflicte d'Aena: "La resta d'aeroporta funcionen amb normalitat".

El PDECat torna a carregar contra l'Estat

El PDECat, en canvi, ha carregat contra la gestió de l'Estat i el portaveu de la formació al Senat, Josep Lluís Cleries, ha acusat Aena i el ministeri de Foment de "deixadesa" pels perjudicis que està provocant la vaga als passatgers. Per Cleries, "l'acte més important contra el turisme que ha passat aquests dies a l'Estat té com a protagonistes Aena i Foment", tot i que ha aprofitat per condemnar les accions d'Arran.

stats