Política 18/09/2017

L'Agència de Protecció de Dades espanyola inicia una investigació pel cens del referèndum de l'1-O

Considera que s'ha accedit "il·legalment" a les dades electorals que posseeix l'Estat

Ara
1 min
Urnes, cens i cobertura legal: passos a fer després de la data i la pregunta

BarcelonaL'Agència de Protecció de Dades espanyola ha iniciat una investigació per possible ús "il·lícit" de dades personals per elaborar el cens del referèndum de l'1 d'octubre. Segons un comunicat, després de rebre la denúncia d'un ciutadà, s'han iniciat actuacions per saber si s'ha tingut accés de forma il·legal a dades de caràcter estatal. "Els fets denunciats podrien implicar l'existència de conductes contràries a la llei de protecció de dades, en relació amb fitxers i tractaments sotmesos a la competència de l'Agència de Protecció de Dades", afirma l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En conseqüència, l'Agència ha sol·licitat informació a l'Institut Nacional d'Estadística, l'Agència Tributària, la Tresoreria de la Seguretat Social i el ministeri de Sanitat sobre els accessos a les seves bases de dades per part de la Generalitat o els ajuntaments.

També ha informat l'Agència Catalana de Protecció de Dades de la Generalitat, competent per investigar infraccions a Catalunya. Així, en virtut de la "coordinació" entre administracions, li demana que li transmeti la informació que tingui sobre aquesta qüestió.

D'acord amb el decret de normes complementàries del referèndum de l'1-O, el cens que s'utilitza per a l'1-O és el que "s'hagi tancat el dia 30 de març del 2017 i, en el cas que en aquesta data no s'hagi incorporat la informació corresponent a alguns municipis o dels catalans residents a l'exterior, s'utilitza per aquests últims l'última informació disponible".

Tanmateix, no especifica d'on extraurà aquestes dades la Generalitat.

stats