Política 18/07/2013

L'Agència Tributària reconeix al jutge els errors amb la infanta Cristina

Insisteix a atribuir-ne onze als notaris i es fa responsable de dos. Admet que no va comprovar les dades, però diu que és el procediment habitual

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaL'informe que l'Agència Tributària va fer arribar aquest dimecres al jutge José Castro per explicar com es va arribar a atribuir a la infanta Cristina de Borbó la venda de tretze propietats per 1,4 milions d'euros reconeix els errors i n'atribueix onze als notaris. Hisenda es fa responsable de dues equivocacions, però admet que no van comprovar les dades. A la vegada, però, afegeix que "resultaria materialment impossible contrastar prèviament totes i cadascuna de les dades que, com a informació, cedeix l'Agència Tributària" i explica que només a Catalunya es trameten 7.000 peticions d'informació l'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La informació que l'Agència Tributària rep subministrada per tercers és objecte de diversos tractaments en què, lògicament, es poden generar errors", explica l'informe al qual ha pogut accedir l'ARA Balears. En onze dels tretze casos, Hisenda explica que "a l'hora de transmetre telemàticament la informació a la Direcció General del Cadastre, les notaries i registres han de traslladar a format electrònic les dades que consten en el document públic". Defensa que hi va haver un "trasllat inexacte d'allò que figura en el document original". Pel que fa a les dues altres finques, l'error va ser dins l'Agència Tributària, admet, "en el procés d'incorporació de la informació procedent de tercers a la base de dades". Hi va haver "un error en el tractament informàtic de la informació subministrada", assegura el document, que va fer que es tinguessin en compte tan sols els dos primers números de dos DNI que començaven per 14. El NIF de Cristina de Borbó és 14-Z.

D'altra banda, Hisenda també admet que mai no va fer cap inspecció a causa d'aquestes vendes que els constaven a la base de dades, tot i que la filla del rei d'Espanya no n'havia pagat els imposts corresponents. Tanmateix, Hisenda explica que sí que va fer requeriments als notaris que havien certificat sis de les tretze vendes i que, en comprovar que la infanta no hi tenia res a veure, no van fer cap inspecció. Però els errors van quedar com estaven: "la informació rebuda de tercers no es modifica mai d'ofici i es manté sempre a la base de dades en la forma en què s'ha rebut", explica l'Agència.

stats