Política 15/05/2017

L'Audiència de Barcelona confirma la sentència de nou anys d'inhabilitació a l'exalcalde de Santa Margarida i els Monjos

Jordi Girona (PSC) està condemnat per cometre delictes de prevaricació al concedir a l'empresa d'arquitectura Estudi Hèlix trenta-vuit contractes menors per evitar el concurs públic

Ara
1 min
Vista aèria de Santa Margarida i els Monjos

BarcelonaL'Audiència Provincial de Barcelona ha confirmat aquest dilluns la sentència que condemna l'exalcalde de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) Jordi Girona (PSC) a 9 anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic. Girona, que va recórrer la decisió del jutjat penal número 3 de Vilanova i la Geltrú, va cometre delictes de prevaricació continuada al concedir fins a 38 contractes menors encadenats a l'empresa d'arquitectura Estudi Hèlix per evitar "la licitació pública". D'aquesta manera, doncs, l'Ajuntament aconseguia que els projectes no haguessin de passar per un concurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència, a més, condemna la secretària municipal Victòria Ripollès a 5 anys i 6 mesos d'inhabilitació per haver permès la prevaricació. També condemna els dos socis fundadors del despatx d'arquitectura, Josep Soler i Miquel Cols, a una multa de 10 mesos i 2 anys i mig de suspensió d'ocupació pública pels delictes de negociacions i activitats prohibides.

El cas es va iniciar el 2010 arran de la denúncia d'un veí del municipi a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per la contractació irregular de l'empresa Estudi Hèlix. Els fets denunciats van produir-se entre els anys 2005 i 2009, quan l'alcalde va concedir fins a 38 contractes diferents a l'empresa. La quantitat facturada per Estudi Hèlix va ascendir a 1.336.918 €.

L'OAC, un cop conclosa la seva investigació el 2010, va traslladar els fets a la fiscalia, que va iniciar un procediment judicial. Després del judici, que va finalitzar l'octubre del 2016, els implicats van recórrer la sentència del jutjat penal número 3 de Vilanova i la Geltrú. En aquell moment es va absoldre els quatre condemnats d'altres delictes pels quals van ser jutjats com el tràfic d'influències, la usurpació de funcions públiques i l'aprofitament d'informació privilegiada.

stats