Publicitat
Publicitat

EUSKADI

L'Audiència Nacional ordena l'ingrés a presó de Rafael Díez Usabiaga, exsecretari general de LAB

La pena decretada és de 10 anys de presó, en part perquè el jutge considera que hi ha "un gran risc de fuga"

L'Audiència Nacional ha ordenat avui l'ingrés a la presó de l'exsecretari general del sindicat LAB Rafael Díez Usabiaga per complir la pena de 10 anys de presó per pertinença a ETA en qualitat de dirigent que li va ser imposada en el cas Bateragune en apreciar risc de fuga i de reiteració delictiva. En una interlocutòria notificada avui dilluns, el tribunal assenyala que "la gravetat dels fets perpetrats, l'elevada penalitat que s'ha imposat a l'acusat (...) i la variació de la concepció sobre la seva conducta" que suposa la sentència "comporta un gran risc de fuga i de reiteració delictiva que ha de conjurar mitjançant l'adopció de tan dràstica mesura cautelar ".

Com l'exdirigent de LAB recorrerà la seva condemna davant el Tribunal Suprem, la sala ha ordenat el seu empresonament "fins al límit de la meitat de la pena de deu anys imposada", ja que si arribat a aquest punt l'Alt Tribunal no s'hagi resolt el recurs , Díez Usabiaga quedaria en llibertat. D'aquest temps, a més, s'han de descomptar els sis mesos i tretze dies que el condemnat va passar a la presó preventiva des de la seva detenció l'octubre de 2009 fins a la seva posada en llibertat sota fiança l'abril de 2010 perquè es fes càrrec de la cura de la seva mare, en situació de dependència.

En aquest sentit, la sala reconeix que Díez Usabiaga "gaudeix d'arrelament personal i familiar", però afegeix que també "ha demostrat la seva capacitat de relació amb persones i organitzacions que puguin facilitar que aprofités per no quedar sotmès a l'acció dels òrgans judicials ".  Els magistrats afegeixen a més, "respecte a les cures que diu que dispensa a la seva progenitora", que no dubten que aquest compleix "amb els deures d'atenció i relació amb ella", però que la mare de l'acusat "no necessita de la imprescindible ajuda d'aquest i pot ser atesa per altres familiars i amics ".

L'ingrés a la presó havia estat demanat en una vista celebrada aquest matí tant pel fiscal Vicente González Mota com per l'advocat de l'acusació popular Juan Carlos Rodriguez Segura, que representa l'associació Veus contra el Terrorisme, mentre que l'advocat de Díez Usabiaga , Íñigo Iruin, havia demanat que es mantingués la situació de llibertat sota fiança.  Durant la compareixença, Usabiaga ha assegurat que mai ha estat militant d'ETA "ni de bon tros dirigent" i ha recordat que ha complert totes les mesures cautelars que li han estat imposades i ha dit que, si segueix en llibertat, no es donarà a la fuga.

"Amb mi vostès no han de tenir por que eludeixi la justícia. Digues la cara abans i durant el judici i aquí segueixo, i aniré on toc anar", ha dit abans d'advertir que, sigui on sigui, "aquesta persona seguirà lluitant pel seu país, per la pau i per solucions democràtiques ".

Abans, el fiscal havia interessat l'ingrés a la presó de Díez Usabiaga al·legant que després de la sentència notificada el passat divendres els indicis de delicte que pesaven sobre ell han passat a ser "proves" i que la resta dels condemnats –l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i els dirigents abertzales Arkaitz Rodríguez, Miren Zabaleta i Sonia Jacinto– han ingressat ja a la presó.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el lletrat de Veus contra el Terrorisme, que ha insistit més en el risc de fuga dient que aquest "s'ha donat en altres membres de l'organització terrorista".

Per la seva banda, l'advocat de Díez Usabiaga ha tractat de combatre aquests arguments assegurant que ha tingut quatre dies per fugir des que dijous passat es va conèixer que la sentència seria condemnatòria-i que no ho ha fet.  Prèviament, Iruin ha protestat per la celebració de la compareixença, ja que assegura que no li havia estat notificada i que s'ha assabentat de la seva convocatòria aquest mateix matí.

RE

Més continguts de