Política 14/09/2016

L'Audiència Nacional arxiva definitivament la causa contra els titellaires per enaltiment del terrorisme

Manté la causa per possible delicte incitació a l'odi, que s'ha remès als jutjats d'instrucció de Madrid

Agències
2 min
Raúl García Pérez i Alfonso Lázaro de la Torre, els dos titellaires empresonats des de dissabte quan sortien, avui, de la presó de Soto del Real / EFE

MadridL'Audiència Nacional ha arxivat definitivament la causa oberta als titellaires Raúl García i Alfonso Lázaro per enaltiment del terrorisme en l'obra que van interpretar durant el Carnaval a Madrid, argumentant que l'exposició de la pancarta amb el missatge "Gora alka-Eta" es justifica amb el context de la representació. No obstant això, manté la causa per possible delicte d'incitació a l'odi, que s'ha remès als jutjats d'instrucció de Plaza Castilla de Madrid i que preveu penes d'entre 6 mesos i dos anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El juny passat, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va arxivar provisionalment la causa oberta contra els dos membres de 'Títeres desde Abajo' en considerar, igual que la Fiscalia, que no havia quedat "degudament acreditada la perpetració" del delicte que se'ls imputava. El magistrat va explicar en el seu acte que els dos artistes només pretenien fer una crítica "a l'actuació policial" i que el cartell constituïa una prova falsa per incriminar a un dels personatges.

El tribunal estima ara que l'aparició de la pancarta en l'obra 'La bruja y Don Cristóbal' s'adequa al context que marca el "guió i la gravació, en llenguatge esperanto i davant un públic infantil". Segons la sala presidida pel magistrat Alfonso Guevara, aquest context manifesta que els fets no reverteixen de cap delicte.

La defensa dels titellaires -els quals a principis de febrer van arribar a passar cinc dies a la presó- s'ha mostrat satisfeta amb la decisió de l'Audiència Nacional ja que suposa "el reconeixement exprés" que l'obra de ficció que van interpretar no podia ser "mai qualificada com a ofensa a les víctimes o justificació del terrorisme". Així mateix, han dit que confien que el jutjat de Plaza Castilla que investiga l'altra part arxivi "directament" la causa "en haver estat ja investigats els fets i no constituir la representació teatral cap altre delicte".

stats