Publicitat
Publicitat

L'Audiència Nacional exhibeix el vídeo d'una confessió d'un etarra a Garzón en un bosc

La gravació va ser feta fa dos anys i mig i en el vídeo l'etarra Arkaitz Goikoetxea explica que pretenien "segrestar i executar" un regidor socialista d'Eibar

L'Audiència Nacional espanyola ha difós avui un vídeo en què un etarra confessa que la banda terrorista volia "segrestar i executar" el regidor del PSE d'Eibar Benjamín Atutxa. El detingut és Arkaitz Goikoetxea i en les imatges conversa amb el jutge Baltasar Garzón enmig d'un bosc a La Rioja on ETA hi tenia un amagatall.

La cinta s'ha exhibit en el judici a set presumptes membres i col.laboradors del comando Biscaia a la seu de l'Audiència i mostra com el terrorista condueix als agents al lloc on hi tenien el material, el 24 de juliol de 2008. C obert per uns 20 centímetres de terra, la Guàrdia Civil troba un bidó de plàstic d'uns 40 centímetres de diàmetre tapat amb una bossa grisa de les seves escombraries. Al costat hi troben una garrafa amb amonitrat i sacs amb altres materials explosius.

Durant gairebé dues hores, el magistrat, acompanyat de la fiscal Dolores Delgado, interroga el detingut mentre els agents buiden el contingut de l'amagatall: una motxilla, diverses bosses amb fins a 125 quilos de pols d'alumini, nitrometà, nitrat amònic i pentrita. També s'hi van trobar quatre jocs de matrícules falses, abundant munició de nou mil.límetres, cordó detonant, detonadors, temporitzadors i altres eines per a la confecció d'artefactes explosius, a més de xeringues i ampolles de tranquil.

"I perquè era això?", li pregunta Garzón. "Per tranquil.litzar", respon Goikoetxea, que segons més tard reconeix al magistrat que la banda tenia previst segrestar el regidor socialista a Eibar. A les preguntes del jutge, l'etarra diu no recordar el seu nom ni on viu: "Sé on treballa, és professor en un institut", afirma abans d'admetre que el regidor va estar sotmès a vigilància durant dos mesos. No ho van poder fer perquè el regidor en qüestió duia escortes.

Així mateix, l'acusat confessa altres accions del comando: contra les cases caserna de la Guàrdia Civil de Durango (Biscaia)-el 24 d'agost de 2007 -, Calahorra (La Rioja)-el 21 de març de 2008 - i Legutiano (Àlaba) , aquest últim comès el 14 de maig d'aquest any i que va costar la vida a l'agent Juan Manuel Piñuel, així com el perpetrat contra el club marítim "L'Obri" de Getxo (Biscaia).

Per Goikoetxea, el fiscal reclama 64 anys per diverses accions i li imputa els delictes d'integració a ETA, detenció il legal en grau de temptativa en concurs ideal amb assassinat terrorista, dipòsit d'explosius i armes, tinença il.lícita d'armes i delicte continuat de falsificació de document oficial.

La veu del poble

Més continguts de

La veu del poble
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT