EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 13/09/2012

L'Audiència Nacional confirma la llibertat condicional d'Uribetxeberria

Ara
1 min

MADRID.La secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional espanyola va confirmar ahir la decisió del jutge de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, de concedir la llibertat condicional al pres etarra malalt de càncer terminal Iosu Uribetxeberria. D'aquesta manera, el tribunal desestimava el recurs de la Fiscalia, que contra el criteri dels informes mèdics, va demanar revocar l'excarceració del reclús en considerar que no està en fase terminal. La resolució de l'Audiència és ja el pas definitiu perquè Uribetxeberria obtingui de manera immediata el règim de llibertat vigilada, com fixa la normativa penitenciària espanyola per als presos malalts en fase terminal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala del tribunal espanyol, que va adoptar aquesta decisió per quatre vots a favor i un en contra, va deliberar durant dues hores i mitja després d'haver rebut l'últim informe forense de l'Audiència, que encara assegurava que la malaltia del pres no es troba en fase terminal.

Malgrat la decisió, però, Uribetxeberria -condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara- seguirà ingressat com fins ara a l'hospital Donosti, malgrat que ara ja en una altra habitació i en règim de llibertat vigilada. En un vídeo que ahir al vespre va difondre el diari naiz.info, en què apareix el pres en un estat visiblement demacrat, Uribetxeberria va agrair amb dificultats la mobilització social que hi ha hagut al País Basc pel seu cas.

A l'altre extrem, la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, va qualificar la decisió de l'Audiència de "burla total" a les víctimes d'ETA.

stats