Política 29/04/2016

L'Estat obvia el clam de Junqueras i porta al TC alguns articles de la llei contra els desnonaments

Sáenz de Santamaría assegura que no toquen cap punt que afecti la pobresa energètica i que només demanen la suspensió d'aspectes que no garanteixen la "igualtat de tracte dels espanyols"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la reunió de consell de ministres aquest divendres. EFE

MadridMariano Rajoy no està disposat a enterrar la destral del TC, malgrat el "desgel" entre la Generalitat i el govern espanyol en funcions. Si la setmana passada, només dos dies després de reobrir el diàleg amb Carles Puigdemont, l'Estat decidia recórrer i demanar la suspensió cautelar de fins a tres lleis catalanes, aquest divendres, malgrat el clam del vicepresident Oriol Junqueras des de Madrid, el consell de ministres ha decidit tornar a indignar tant la Generalitat com el Parlament i portar al TC una llei emblemàtica, la 24/2015 o d'emergència habitacional (coneguda popularment com la llei contra els desnonaments).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho fa, però, amb matisos. Només recorre alguns articles de la llei perquè no garanteixen "el principi d'igualtat de tracte de tots els espanyols". La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que no es toca cap aspecte sobre la pobresa energètica, tal com Junqueras li va demanar. "No recorrem ni els àmbits de pobresa energètica ni sobre llançaments perquè s'entén que ho pot adoptar el Parlament de Catalunya i no perjudiquen el dret a la igualtat de tots els espanyols", ha dit la portaveu de l'executiu espanyol durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Una iniciativa de la PAH amb el suport del PP

La llei d'emergència habitacional va ser aprovada per unanimitat al Parlament –amb els vots també del PP– a partir d'una iniciativa legislativa popular impulsada, entre d'altres, per la plataforma antidesnonaments (PAH). I es va fer en resposta a la decisió també del govern del PP d'elevar el decret de pobresa energètica al TC.

Suspeses també les lleis d'Andalusia, Navarra i el País Basc

Sáenz de Santamaría ha volgut posar molt d'èmfasi en la presentació dels recursos. I també ha volgut introduir-hi molts matisos. Primer ha ressaltat totes les parts que no es tocaran de la llei, que garanteix ja els subministraments a centenars de persones a Catalunya. Però després ha posat èmfasi en el fet que el consell de ministres ha pres la mateixa decisió ja amb fins a tres normes autonòmiques: les lleis antidesnonaments d'Andalusia, el País Basc i Navarra. El TC ha suspès les tres lleis.

"No podem aplicar criteris polítics per sobre dels jurídics i per això demanem la suspensió" de la llei catalana, ha conclòs la portaveu de Rajoy, que ha recordat que es guien pels criteris de l'informe del Consell d'Estat, elaborat fa una setmana, abans de la reunió entre Sáenz de Santamaría i Junqueras.

stats