TRIBUNAL CONSTITUCIONAL
Política 06/03/2015

L’Estat obre l’ofensiva jurídica contra l’acció exterior catalana

F. Casas / á. Vázquez
2 min
L’Estat obre l’ofensiva jurídica contra l’acció exterior catalana

Barcelona / MadridDictamen del Consell d’Estat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol paralitzarà avui el desplegament de la llei d’acció exterior, que el Parlament va aprovar a finals de l’any passat. La norma ordena les competències que l’Estatut dóna a la Generalitat i possibilita dotar-les de més intenció política. L’acció exterior s’ha assenyalat com una prioritat en el camí cap a l’estat propi per la majoria governamental. A petició del ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, dimecres la comissió permanent del Consell d’Estat va dictaminar aconsellar al consell de ministres que recorregués la norma catalana en considerar que envaeix les competències de l’Estat. El ministeri es negava a fer públic el dictamen. El recurs, que avui farà efectiu el consell de ministres, implicarà la suspensió automàtica de la norma durant cinc mesos al Tribunal Constitucional.

Revocar actes i nomenaments

La batalla jurídica consistirà a delimitar les implicacions de la suspensió, sobre les quals també podrà pronunciar-se el TC. Segons fonts del govern central, l’Advocacia de l’Estat redactarà els recursos d’immediat i la suspensió hauria de revocar tots els actes emparats per la llei, com el nomenament a principis d’any d’Amadeu Altafaj com a representant permanent a la UE i la creació de les delegacions a Viena i Roma, que just s’estan posant en marxa. La Generalitat va apel·lar al desplegament de la llei quan va fer efectius els nomenaments. El cert, però, és que Catalunya -com altres autonomies- fa anys que té delegat davant la UE i ja té delegacions com les de Viena i Roma a París, Londres, Berlín i Washington amb idèntiques funcions i estructura.

Avalada pel Consell de Garanties

El PP, que va votar contra la llei al Parlament, va recórrer en el seu moment contra la norma al Consell de Garanties Estatutàries. L’òrgan consultiu del Govern, que es posiciona sobre l’adaptació a l’Estatut i la Constitució, va acordar per unanimitat -també amb el vot del vocal proposat pel PP, Carles Jaume- que la llei no envaïa competències estatals. El 1994 el Constitucional va sentenciar a favor que les autonomies tinguessin delegacions sempre que no interferissin en la política exterior de l’Estat.

stats