22/06/2013

L'Estat no s'aprima com recomana a la Generalitat

2 min
Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro mostrant orgullosos el pla de reformes de les administracions públiques amb què esperen estalviar 37.700 milions.

Madrid.El govern de l'Estat recomana a les comunitats i a les corporacions locals que s'aprimin per estalviar, però no s'aplica la mateixa medicina, o com a mínim no se sotmet a una dieta tan estricta com la que suggereix als altres. El consell de ministres fins i tot va ratificar ahir la recomanació de reduir els Parlaments autonòmics. En canvi, descarta fer minvar les dues cambres que té sota el seu control -el Congrés i el Senat- amb l'argument que s'hauria de reformar la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern central admet que dels 6.500 milions d'euros que es poden arribar a estalviar reduint duplicitats, bona part depèn de la voluntat de perdre volum de les comunitats. No els diu com ho han de fer, però indirectament els han marcat un calendari. En la pràctica, els dóna un mes per fer els deures.

Ahir el consell de ministres va aprovar l'informe de la reforma de les administracions públiques, conegut ja popularment com a CORA. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar que el presentarà dijous a les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on ,a més d'aprovar el sostre de despesa per al 2014, es tancarà l'objectiu de dèficit per al conjunt de les comunitats. Va ser una autèntica sorpresa, perquè s'esperava que s'establís l'objectiu per a cada un dels governs autònoms. Això passarà en un altra reunió a finals de juliol. Segons el mateix Montoro, és perquè les comunitats tinguin "cert temps" per introduir les recomanacions en els seus plans de viabilitat.

A la CORA les comunitats veuran quin cost té un organisme públic i què es podria arribar a estalviar si ho deixés en mans de l'Estat. En tot cas, el govern central sempre presumeix de ser més eficient ."Dos ulls hi veuen més des de dalt", va afirmar. El grau de propaganda arriba a tal nivell que fins i tot auguren que en casos com els dels centres meteorològics les comunitats podrien tenir el servei de franc. La filosofia del govern central és planificar "conjuntament" amb les comunitats.

El plantejament que fan en públic és tècnic, sense entrar a valorar si hi hauria una invasió competencial. Simplement asseguren que els ciutadans hi sortiran guanyant. Calculen -sumant tots els paràmetres- que a llarga pot suposar un estalvi de 37.700 milions d'euros.

El vigilant

Mentrestant, el consell de ministres va crear un nou organisme de vigilància: l'Oficina per a l'Execució de la Reforma de l'Administració. Trimestralment farà un informe sobre l'evolució de les mesures i la seva eficàcia i un altre d'anual sobre el que s'ha fet i el que no, sempre sota la supervisió de la Moncloa.

stats