EMERGÈNCIA HABITACIONAL
Política 06/05/2016

L'Estat diu que Puigdemont i Junqueras van demanar que es respectessin els articles contra la pobresa energètica

Santamaría afirma que la Generalitat té dret a impulsar una nova llei si aquesta respecta les indicacions del Tribunal Constitucional

Roger Tugas
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la reunió de consell de ministres aquest divendres. EFE

BarcelonaLa Generalitat és lliure de respondre com cregui, però no n'hi ha per tant. Aquest és el resum que s'extreu de la roda de premsa d'aquest divendres de la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en referència a la previsible suspensió de diversos apartats de la llei antidesnonaments arran del recurs al Tribunal Constitucional (TC) presentat per l'executiu central, i la resposta en forma de nova llei exprés que prepara la Generalitat junt a les entitats socials. De fet, la vicepresidenta afirma que Carles Puigdemont va demanar a Mariano Rajoy que no recorregués la part de la norma que feia referència a la pobresa energètica, i que Oriol Junqueras a ella li va traslladar el mateix, i precisament aquests articles no han estat qüestionats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara, com que no hem recorregut la part de la pobresa energètica, li han canviat el nom", ha ironitzat Santamaría, que ha tret ferro al conflicte i ha defensat que "el TC és el mecanisme previst per resoldre les divergències entre comunitats i Estat, també amb municipis", fins al punt que ha apuntat que la Generalitat ha portat a l'alt tribunal més lleis espanyoles que el govern central lleis catalanes. "En ocasions també els dóna la raó, has d'acceptar tant quan et dóna la raó com quan te la treu", ha insistit, i ha afegit que, en les seves sentències, el TC "en nombroses ocasions dóna la via a les comunitats perquè facin una legislació plenament constitucional".

En aquesta línia, la vicepresidenta en funcions ha respectat la decisió dels agents polítics i socials catalans d'impulsar una nova llei, ja que "poden aprovar lleis segons els paràmetres que dicti el TC". Tot i això, també els ha convocat a "dedicar les seves energies per al desenvolupament reglamentari o els fons pressupostaris", en referència a les normes i les dotacions pressupostàries necessàries per aplicar els articles no recorreguts de la llei. "A què estem? A ajudar els ciutadans per la part de desenvolupament reglamentari o a continuar en la dinàmica de si el govern [central] o el TC?", s'ha preguntat.

D'aquesta manera, Santamaría ha recordat les reunions entre els principals membres dels executius català i espanyol, i ha assegurat que s'han satisfet les demandes de la Generalitat. "Puigdemont va parlar a Rajoy de la part de pobresa energètica, Junqueras em va transmetre la por que s'anul·lessin fons [contra la pobresa energètica]", ha afirmat.

stats