Política 11/03/2015

L'Eurocambra exigeix a Espanya per cinquena vegada que reconegui la independència de Kosovo

La vicepresidenta del Parlament Europeu assegura que pressionarà l'Estat fins que es normalitzin les relacions amb el país balcànic 

Acn
2 min
Una nena onejant la bandera de Kosovo a Prístina / ACN

EstrasburgEl Parlament Europeu ha tornat a exigir aquest dimecres a l'estat espanyol que reconegui la independència de Kosovo. Els eurodiputats han aprovat una resolució de la vicepresidenta de l'Eurocambra Ulrike Lunacek que insta Espanya i els altres quatre estats de la UE que encara rebutgen la independència de Pristina (Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania ) a reconèixer-la: "Això facilitaria més la normalització de les relacions entre Belgrad i Pristina", argumenta la moció. La resolució ha sigut aprovada per majoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta Ulrike Lunacek, del grup dels Verds i responsable dels informes sobre Kosovo, ha lamentat que Espanya, Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania encara no hagin fet cap pas per reconèixer la independència: "Estan escoltant, el problema és que no fan el que els demana aquest Parlament, per una gran majoria, i per cinquena vegada", ha dit Lunacek en una roda de premsa des d'Estrasburg. L'ecosocialista austríaca ha dit que seguirà treballant amb els representats d'aquests estats per "pressionar-los". Tanmateix, ha admès, "em temo que encara queda molt camí".

La moció aprovada a l'Eurocambra demana "a tots els estats membres de la UE fer tot el possible per facilitar els contactes econòmics, personals, socials i polítics entre els seus ciutadans i els de Kosovo", i diu: "Encoratgem els cinc estats restants a procedir amb el reconeixement de Kosovo, i remarquem que això facilitaria més la normalització de les relacions entre Belgrad [capital de Sèrbia] i Pristina [capital de Kosovo]".

El text també reclama al Consell Europeu que adopti, al més aviat possible, la decisió de signar el Pacte d'Estabilització i Acord d'Associació amb Kosovo, ja que considera que això ajudarà a impulsar les reformes a Pristina: "El vot d'avui demostra que una gran majoria dóna suport a un futur europeu de Kosovo", ha argumentat Lunacek. La vicepresidenta també ha reclamat a la UE que acceleri "el procés de liberalització de visats amb Kosovo", i ha demanat que els ciutadans de l'estat balcànic puguin viatjar lliurement a la UE durant tres mesos, com poden fer els dels altres països de la zona.

En la roda de premsa, Lunacek ha descartat que l'esmentada liberalització dels visats pugui provocar una onada d'immigració a la UE, ja que considera que molts kosovars marxen del país perquè "s'hi senten tancats". Amb una política més flexible, segons l'austríaca, la situació dels ciutadans de Kosovo milloraria substancialment.

Set anys després de la declaració d'independència, Kosovo ha estat reconeguda per 23 dels 28 estats membres de la UE, i 101 més de l'ONU. Actualment el país continua tenint dificultats polítiques i econòmiques que es reflecteixen en la xifra d'atur.

stats