Política 22/03/2011

Zapatero: "Espanya veu amb bons ulls que el lideratge de la missió a Líbia passi a mans de l'OTAN"

El president espanyol confirma que la missió no és per "derrocar Gaddafi" sinó per "garantir que es protegeix la població". Només 3 diputats s'oposen a l'operació militar aliada

Joan Rusiñol
2 min
Zapatero defensa al Congrés la intervenció a Líbia / EFE

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha referit a les discrepàncies entre els socis de la coalició internacional que intervé a Líbia sobre qui ha d'assumir el lideratge, ara en mans dels Estats Units, pel que fa a la zona d'exclusió aèria. Zapatero ha avançat que "Espanya veu amb bons ulls que aquest lideratge passi a mans de l'OTAN però també treballa amb comoditat sota el lideratge dels Estats Units".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol ha obtingut l'aval gairebé unànim del Congrés per tirar endavant l'operació aliada a Líbia. Només 3 diputats hi han votat en contra. Gaspar Llamazares, d'Esquerra Unida, i els dos diputats del BNG. En canvi, ICV, que no ha pres la paraula en la sessió a la cambra baixa espanyola, hi ha votat a favor.

Zapatero també ha admès que a Líbia "l'ideal seria el canvi de règim polític, la transició, a través d'un consens nacional". Ara bé, ha deixat clar que la intervenció militar fa un "ús limitat" de la força, només per aturar els delictes, "les massacres" del dictador Gaddafi contra el seu poble. L'objectiu de la missió, però, ha reiterat, "no és derrocar" el coronel libi. Si no s'hagués posat en marxa la maquinària militar, ha explicat, la comunitat internacional hauria "donat el senyal més negatiu".

En la seva intervenció per demanar l'aval de les forces parlamentàries, ha justificat la intervenció militar a Líbia perquè "és un principi humanitari". Segons ell, l'objectiu és "defensar els ciutadans dels atacs de les forces líbies".

Zapatero ha dit que la petició que fa el seu govern és "prudent" però avisa: "Mentre existeixi el risc que Gaddafi torni a atacar el seu poble, aplicarem la força necessària per impedir-ho". Ha sol·licitat l'autorització per el termini d'un mes per al control de la zona d'exclusió aèria i tres mesos per garantir l'embargament. De moment, intervenen a la zona cinc avions espanyols: 4 caces F-18 i un avió per abastir en vol. També s'han mobilitzat mitjans navals. Segons diu, l'operació militar ja ha tingut "efectes parcials".

El president espanyol assegura que la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per imposar la zona d'exclusió aèria i la decisió ofensiva posterior "reforça" la comunitat internacional. Es tracta, ha assegurat, d'una decisió "ancorada en la seva legalitat i en la seva legitimitat".

stats