Política 20/07/2015

"Ens hem unit per poder fer coses que són normals"

Romeva, Forcadell, Casals, Mas i Junqueras presenten la candidatura independentista unitària del 27-S

Ferran Casas
2 min

Barcelona"El que fem aquí no és normal i ens hem unit per poder fer coses que són normals", ha dit el candidat Raül Romeva per justificar l'excepcionalitat de la llista unitària Junts pel Sí entre partits diferents i entitats amb l'objectiu de l'estat propi. Pel que fa a l'actitud de l'Estat en aquest procés de guanyar les eleccions, proclamar la independència i redactar la constitució, Romeva ha admès que "no ens ho posaran gens fàcil" però que si es "bloqueja l'autogovern" procediran igualment "a la proclamació de la independència". "Anem a totes, ja no tenim marge i això va de debò", ha afirmat el cap de llista i exeurodiputat d'ICV. Ha recordat que el govern que surti de les urnes el 27-S tindrà un mandat curt i clar i l'objectiu, un cop proclamada la independència, de convocar eleccions constituents "i, aquest cop sí, que les guanyi el millor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Artur Mas ha afirmat que el 27-S és una nova etapa en el procés per aconseguir l'estat propi per a Catalunya i que també es farà des d'una inequívoca voluntat democràtica: "Posarem sempre que calgui les urnes perquè decideixi la gent", ha dit el líder de CDC i president de la Generalitat recordant que ja es va fer després de la manifestació de la Diada del 2012 i del 9-N. Així ho ha afirmat en l'acte de presentació acompanyat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, el candidat Raül Romeva i de les 2 i 3 per Barcelona, les expresidentes de l'ANC i Òmnium, Carme Forcadell i Muriel Casals. "Ens hem unit i estem preparats, escriurem pàgines importants de la història del nostre país", ha indicat Mas. Junqueras, per la seva banda, ha afirmat que la independència ja és "una qüestió de necessitat". L'un i l'altre han tingut un paper discret. El protagonisme se l'ha endut Romeva, que ha desgranat un autèntic programa de govern amb un fort accent social.

Forcadell i Casals també han tingut un paper secundari. Casals ha indicat que "el somni del catalanisme tradicional ens han demostrat que no funciona, que si volem viure com a catalans no hem de transformar Espanya sinó la nostra relació amb ells", i Forcadell ha advocat per seguir incidint en la mobilització i ha recordat el caràcter "propositiu" del moviment sobiranista.

stats