Política 02/10/2014

'L'estat espanyol contra Catalunya': l'editorial del diari 'La Jornada' de Mèxic

El diari acusa Rajoy de "posar en evidència el caràcter antidemocràtic de la Constitució i de l'estat espanyol"

Ara
2 min
L'editorial de 'La Jornada' de Mèxic

BarcelonaEl diari mexicà 'La Jornada', un dels principals rotatius del país, ha publicat un dur editorial en què acusa Mariano Rajoy d'"intolerant" per impedir el vot dels catalans en la consulta del 9-N. 'La Jornada', un diari progressista que s'ha caracteritzat per donar suport a causes populars, sovint en contra el govern federal, acusa el Tribunal Constitucional d'estar "sotmès" a l'executiu espanyol i afirma que Rajoy "ha posat en evidència el caràcter antidemocràtic de la Constitució vigent i de l'estat espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari contrasta "la intolerància" espanyola amb "la mostra de civisme" exhibida fa uns dies en el referèndum d'Escòcia. Continua dient l'editorial: "La Moncloa ja exhibit el seu rostre autocràtic i contrari a drets col·lectius bàsics, com és el dels pobles a l'autodeterminació, i s'ha posat davant el repudi d'una de les nacionalitats més dinàmiques i sòlides de la península ibèrica".

L'editorial aprofita per carregar contra el projecte de llei de l'avortament: "No és una bona perspectiva per al govern espanyol, especialment si es considera que Rajoy ve de perdre una partida fonamental davant la societat: tot just la setmana passada, l'administració del Partit Popular va haver de renunciar a la seva obstinació de limitar el dret de les espanyoles a interrompre l'embaràs i es va veure obligat a sacrificar el seu ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, impulsor principal d'una reforma cavernària i regressiva en matèria d'avortament".

Conclou el text: "Més greu encara, la relació institucional entre Madrid i Barcelona s'ha situat en un carreró sense sortida en el qual tots perden, tant si el govern català segueix endavant amb la seva decisió de fer la consulta en rebel·lia el 9 de novembre, com si desisteix, de moment, de fer-la. El primer escenari comportaria un trencament obert entre el poder local i el nacional, i el segon seria vist pel conjunt dels catalans com una imposició autoritària".

stats