Política 17/02/2014

Laia Ortiz: "El principal problema que té l'estat espanyol és l’augment de la pobresa i la desigualtat"

Esquerra Plural presentarà al congrés dues proposicions no de llei per reduir l'IVA dels serveis bàsics i protegir les persones aturades sense ingressos

Marc Toro
1 min

Barcelona"El principal problema que té l'estat espanyol és l'augment de la pobresa i la desigualtat". Així s'ha expressat aquest dilluns la diputada d'ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz, abans d'anunciar les dues proposicions no de llei que el grup d'Esquerra Plural –IU, ICV-EUiA, CHA– presentarà aquesta setmana al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera va enfocada a la rebaixa de l'IVA dels serveis bàsics –electricitat, gas natural, subministrament d'aigua i transport–. En aquest sentit, Ortiz ha explicat que gran part de la pobresa i desigualtat a Espanya té a veure amb una "fiscalitat injusta regressiva i que afecta les rendes més baixes i les persones més vulnerables". A mode d'exemple, l'ecosocialista ha denunciat que l'IVA que paguen els ciutadans per la llum –un 21%– és més alt que el que paguen les empreses elèctriques com a impost de societats. Amb tot, ha reclamat un "canvi de fiscalitat per garantir l'accés als serveis bàsics". Un tema que, més enllà de la proposició, el seu grup al Congrés plantejarà al debat sobre l'estat de la nació que se celebrarà d'aquí a quinze dies.

La segona proposició no de llei que Esquerra Plural presentarà a Madrid va encaminada a protegir les persones aturades sense ingressos. "Tenim més de 650.000 llars que no tenen cap tipus d'ingrés perquè tenim un sistema de desprotecció social absolut per a persones aturades de llarga durada", ha lamentat Ortiz.

stats