Política 08/03/2016

L'alcalde de Girona plega després de pactar amb el PSC i amb dures crítiques a ERC

Albert Ballesta diu que plega "trist i amb algunes decepcions polítiques i personals". Després d'un mes i mig de polèmiques encadenades, acusa ERC d'haver actuat amb tacticisme, partidisme, demagògia i populisme

G.pruna / J.pastells / M.colomer
4 min
Albert Ballesta anuncia la seva dimissió

Barcelona"És el moment de fer un pas al costat i deixar l'Ajuntament de Girona, tant d'alcalde com de regidor. Ho faig trist, amb decepcions polítiques i personals. He vist la cara de la demagògia i el populisme". Amb aquest missatge ha anunciat la dimissió l'encara alcalde de Girona, Albert Ballesta, que ha fet públic un acord de governabilitat amb el PSC i ha carregat amb duresa contra ERC, a qui ha acusat de partidista, tacticista, demagoga i populista. Ho ha fet en una compareixença en què no ha admès preguntes i en la qual ha elogiat el "sentit de ciutat" del PSC i ha demanat "disculpes" pels "errors" que ha admès que ha comès

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ballesta plega un mes i escaig després d'haver substituït Carles Puigdemont al capdavant de l'Ajuntament, i deixant enrere un mandat brevíssim i convuls, marcat per les polèmiques al voltant de la seva designació, la seva presa de possessió i el flirteig fallit amb PP i Ciutadans per aprovar el cartipàs municipal i apujar-se el sou.

Durant la compareixença, ha admès que va buscar un acord amb ERC, primer partit de l'oposició, però ha defensat que els republicans han anat endurint les condicions a cada trobada. Una versió que contrasta amb la donada pels mateixos republicans, que han mostrat la seva "perplexitat absoluta" per l'acord a què han arribat CiU i PSC a l'Ajuntament de Girona. "Dijous a la tarda ens vam reunir i vam arribar a una sèrie d'acords que semblaven tancats: reduir de vuit a sis els assessors; fixar en 68.500 euros a l'any el sou de l'alcalde i en 48.500 –en lloc dels 54.000 actuals– el dels assessors, i paralitzar el buidatge de competències del ple a favor de la junta de govern local. Ens van dir que en les pròximes hores ens dirien alguna cosa, però ara ens assabentem per la premsa que Ballesta dimiteix i han arribat a un acord amb el PSC", lamenten els republicans.

L'alcalde dimissionari ha acusat el grup d'ERC, liderat per l'escriptora Maria Mercè Roca, de mantenir una actitud "molt útil per als interessos de partit, però poc convenient per als interessos de la ciutat". "Ni garantien l'estabilitat ni res feia pensar que podíem arribar a un acord ràpid", ha defensat, com sí que ha passat, ha afegit, amb el PSC: "Ens hem entès bé i ens ho hem posat fàcil mútuament". Per a ell, només els socialistes han entès que l'excepcionalitat que havia portat per a Girona la renúncia de l'ara president Puigdemont volia "sentit de ciutat", que afirma que només han demostrat CiU i el PSC.

A més, s'ha reivindicat com a víctima d'una "campanya d'erosió descarnada i sense matisos" no només des de l'òptica política, sinó també personal. "Se m'ha dispensat un tracte innoble i deshonest, i m'ha afectat com a persona i ha afectat la meva família", ha deplorat.

Marta Madrenas, nova alcaldessa

La marxa de Ballesta, que serà substituït per l'actual segona tinent d'alcalde, Marta Madrenas, obrirà una nova etapa a l'Ajuntament, que incorporarà el PSC al govern municipal. En les últimes setmanes s'han multiplicat les converses sobre el futur de l'Ajuntament, unes negociacions que han comptat amb el coneixement i la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El mandat de Ballesta ha estat complicat des de l'inici. Ja la seva elecció va ser polèmica. Ballesta anava 19è a la llista i CDC va aconseguir 10 regidors a les municipals, motiu pel qual fins a vuit persones van haver de renunciar perquè ell arribés a entrar a l'Ajuntament. Després, la seva presa de possessió també va ser accidentada, ja que va haver de repetir-se en no haver promès el càrrec segons el procediment legal.

L'última polèmica va ser el flirteig amb PP i Ciutadans per intentar aprovar el cartipàs municipal i apujar-se el sou, unes negociacions que van acabar fracassant.

El Govern nega que el pacte amb el PSC a Girona afecti l'acord entre CDC i ERC

Des del Govern, la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, ha cenyit a l'autonomia local la decisió de Ballesta i ha remarcat que cada municipi té les seves dinàmiques, per la qual cosa cal respectar les seves decisions. Tanmateix, ha celebrat qualsevol decisió que serveixi per garantir una estabilitat política que "fins ara no existia".

Tot i reconèixer que el que ha passat a Girona és important, la consellera ha assegurat que durant la reunió del consell executiu d'aquest dimarts no s'ha parlat d'aquesta qüestió per respecte a l'autonomia local. A més, Munté ha negat que el pacte municipal entre CDC i PSC suposi cap canvi en l'aliança entre CDC i ERC.

Homs admet que l'alcalde "ho ha passat malament"

El líder de Democràcia i Llibertat al Congrés i exconseller de Presidència, Francesc Homs, ha estat un dels primers a referir-se a la notícia. Tot i que ha volgut que fos el mateix alcalde qui expliqués en una roda de premsa aquest matí "decisions que s'han anat travant els últims dies", ha reconegut que en les últimes setmanes Ballesta "ho ha passat malament".

Homs ha reconegut que els inicis de Ballesta no han estat fàcils i que "hi ha coses a la vida que amb la millor de les intencions no acaben de funcionar". El dirigent de CDC, que ha reconegut que no coneix gaire el nou alcalde, sí que ha dit que en té molt bones referències, i ha afegit que sempre parlarà bé d'ell. El conseller ha apuntat que la decisió de fer-lo alcalde va respondre a l'autonomia local i al fet que els seus companys "devien pensar que era la millor manera de fer les coses".

Per la seva banda, la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha "celebrat" l'acord, que considera "estable" i de "bon govern".

Millo: "És un espectacle"

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha lamentat l'"espectacle" de CDC a Girona en els darrers mesos. A parer seu s'ha fet un "ridícul" que els gironins i les gironines "no es mereixen" i que passarà factura als convergents a les properes eleccions. També ha carregat contra el PSC, ja que considera "incoherent" que arribi a acords amb C's i alhora s'entengui als ajuntaments amb partits independentistes.

stats