Política 14/09/2017

L'alcalde de Gratallops (PSC-CP) votarà 'sí' al referèndum: "No som compatibles amb l'Estat"

El líder socialista, Miquel Iceta, l'avisa que "s'exposa a conseqüències" si col·labora amb l'1-O

Agències
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous atenent els mitjans de comunicació

BarcelonaXavier Gràcia, l'alcalde independent del PSC a Gratallops (Priorat), ha explicat aquest dijous que votarà 'sí' al referèndum. "Arribats a aquest punt amb l'Estat, no som compatibles", ha argumentat en declaracions a RAC1. Gràcia, que cedirà locals per a la consulta, ha defensat que la gent té dret a decidir el seu futur i que no té por de declarar davant la fiscalia: "Per què no he d'anar a declarar? Intentarem explicar-ho perquè ens entenguin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde, que es va presentar amb la candidatura PSC-Candidatura de Progrés, ha afirmat que fa "política de poble" i que no està obligat a fer cas al que marqui la direcció del PSC, contrari a la independència i que demana als seus batlles que no facin res que contravingui la suspensió del referèndum "il·legal" per part del Tribunal Constitucional (TC). "Soc on soc perquè la gent m'ha votat, i represento un col·lectiu de gent molt divers", ha sentenciat Gràcia.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no s'ha estat, però, d'avisar-lo que si incompleix la llei col·laborant amb el referèndum "s'exposa a conseqüències". Segons ha argumentat, quan es dona suport a una "activitat il·legal" després la justícia demana rendir comptes: "En una democràcia això és el que passa", ha etzibat. Tot i que el PSC no sancionarà cap alcalde mentre no se salti la llei, Iceta ha recordat que el codi ètic del partit preveu que qualsevol persona que sigui condemnada sigui apartada del partit. No seria el cas dels independents com Gràcia.

Marín diu que citant a declarar alcaldes no es resol el conflicte

Si bé Iceta ha considerat que la investigació de la fiscalia sobre més de 700 alcaldes s'emmarca dins de la lògica, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i número 2 del PSC, Núria Marín, li ha recordat a l'Estat que el problema de Catalunya no es resoldrà citant a declarar batlles per donar suport a l'1-O. A dues setmanes de la celebració del referèndum, Marín ha reclamat tant al Govern com a l'executiu espanyol "seny, serenor i altura de mires" per buscar una solució política al conflicte.

"El problema català no es resoldrà ni cridant la ciutadania a enfrontar-se amb els alcaldes, ni citant els batlles a declarar a fiscalia", ha reblat. Sobre els més de 700 batlles citats als jutjats, Marín els ha recomanat que "declarin amb normalitat" perquè la desobediència no porta enlloc.

stats