Política 05/03/2012

L'alcalde de Moià denunciarà els alcaldes anteriors si hi ha responsabilitats

En declaracions a Catalunya Ràdio, Guiteras (ERC) ha confirmat que el departament de Governació de la Generalitat s'ha compromès a pagar el deute per evitar que hagi de fer-ho ell de la seva butxaca

Efe
2 min

BarcelonaL'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, a qui han multat amb 150 euros diaris per no pagar els 500.000 euros que deu el consistori a una constructora, ha assegurat que denunciarà els anteriors alcaldes, que van ser els que van contraure el deute, si la Sindicatura de Comptes veu irregularitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Guiteras (ERC) ha confirmat que el departament de Governació de la Generalitat s'ha compromès a pagar el deute per evitar que hagi de fer-ho ell de la seva butxaca.

Una sentència ha condemnat l'alcalde i el regidor d'Hisenda a pagar una multa de 150 euros diaris per no haver complert l'execució d'una sentència que obligava el municipi a pagar a la constructora un deute de 451.000 euros, més interessos de demora, per la urbanització d'un carrer l'any 2007, quan hi havia un altre alcalde al capdavant del consistori.

El pagament del deute a la constructora el va requerir un jutjat contenciós administratiu des de l'any 2010, però l'ajuntament no ha pogut pagar-lo perquè l'any passat es va declarar en fallida tècnica per uns deutes acumulades de més de 25 milions d'euros.

L'alcalde de Moià, que té uns 6.000 habitants, va amenaçar aquest diumenge amb "tancar l'ajuntament i veure si hi ha algú que vulgui posar-se d'alcalde", cosa que va causar malestar al departament de Governació perquè ja s'havien compromès divendres amb ell personalment per solucionar la situació.

Guiteras, que va accedir al càrrec el mes de maig passat, ha anunciat avui que té la intenció de denunciar davant la justícia els equips de govern anteriors, en el cas que la Sindicatura de Comptes vegi indicis de responsabilitat en la fallida de l'ajuntament.

"Si la Sindicatura diu que hi ha indicis de responsabilitat, anirem a la Fiscalia, ells haurien de fer-ho, i nosaltres, si entenem que ens hem de personar, ens personarem", ha dit Guiteras.

L'alcalde considera que el fet que sigui la Generalitat la que hagi de pagar el deute municipal amb la constructora "no és un regal" perquè "no s'està parlant aquí que ens donin uns diners a fons perdut per poder pagar una factura, es tracta de donar una ajuda per poder sortir d'un carreró sense sortida".

Guiteras ha assegurat que té molt avançat un pla de sanejament dels comptes municipals per afrontar els 25 milions d'euros d'endeutament, del qual ha culpat els anteriors governs municipals.

L'alcalde ha considerat injustificat i "una mala gestió" que "un ajuntament que té un pressupost de 6,5 milions tingui un capítol 1 (de personal) de prop de 3 milions d'euros, i les amortitzacions d'interessos hagin estat el 2011 d'1,9 milions".

El consistori de Moià està elaborant el seu pressupost municipal per a aquest any, que no preveu cap inversió, i unes retallades "brutals", segons ha reconegut el mateix alcalde.

Guiteras vol que el pressupost d'aquest any inclogui algun superàvit i que s'aprovin en el termini de 15 dies.

stats