Política 19/09/2017

Els tres primers alcaldes citats per la fiscalia per l'1-O es neguen a declarar

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant (CUP), ratifica que no compareixerà demà als jutjats

Pau Esparch
3 min
L'alcalde de Mollerussa ja declara a la fiscalia per la cessió de locals l'1-O

BarcelonaEls tres primers alcaldes citats per la fiscalia per haver cedit locals per a l'1-O s'han negat a declarar. Els alcaldes d'Oliana, Miquel Sala, i del Pont de Suert, José Antonio Troguet, han comparegut aquest dimarts a la fiscalia de la Seu d'Urgell, mentre que l'alcalde de Mollerussa i diputat de Junts pel Sí (JxSí), Marc Solsona, ho ha fet a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè és aforat (en ser diputat). Els tres alcaldes, tots del PDECat, s'han acollit al dret de no declarar i no han respost a les preguntes del ministeri públic. Solsona també s'ha negat a signar l'acta de la declaració d'aquest migdia a la Fiscalia Superior de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Solsona ha arribat a la fiscalia a les 11.45 h -estava citat a les 12.00 h- acompanyat d'una cinquantena de veïns del municipi del Pla d'Urgell i diputats de JxSí (tant del PDECat com d'ERC), així com dels cinc membres de la mesa del Parlament querellats i de directius del PDECat. Els assistents han rebut Solsona amb els crits de "No estàs sol" i "Votarem". Després de la seva declaració, l'alcalde de Mollerussa ha argumentat que ha decidit presentar-se a la Fiscalia Superior de manera voluntària "per expressar que el fiscal s'extralimita en les seves competències" a l'hora de citar-lo.

"Això tan senzill no ho he pogut dir", ha lamentat Solsona, que ha concretat que la fiscalia no li ha deixat explicar els motius pels quals s'ha negat a declarar. "Sap greu que sigui així, perquè quedarà en la compareixença que simplement no he volgut declarar", ha afegit l'alcalde de Mollerussa, que ha apuntat que pretenia exposar "de manera tranquil·la i serena" que si és el fiscal qui cita i no el TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), "es vulnera el dret a un judici just i de no ser jutjat per cap delicte que hagi comès". "No he signat l'acta perquè només se m'ha permès dir si volia declarar o no", ha conclòs.

Veïns de Mollerussa i diputats de JxSí han acompanyat aquest dimarts Marc Solsona a declarar a la Fiscalia Superior de Catalunya

Tot i això, Solsona ha destacat que manté el compromís de treballar "per intentar que la gent del municipi pugui manifestar-se de manera lliure l'1-O". També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'ha desplaçat fins a la Fiscalia Superior per donar suport a l'alcalde de Mollerussa, ha assegurat que "la voluntat dels alcaldes, del govern i del poble de Catalunya és votar i decidir el seu futur". "Jo no sé què sortirà l'1-O, però aquell dia Catalunya haurà guanyat perquè haurà decidit el seu futur", ha afirmat Forcadell, que ha advertit que les querelles "no aturaran la voluntat del poble".

L'alcalde de Sabadell confirma que no declararà

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha rebut aquest dimarts la citació de la fiscalia, per part del cap dels Mossos d'Esquadra de la ciutat, que l'obliga a declarar aquest dimecres a les 10.00 h als jutjats de Sabadell. Serracant, com ja havia avançat, ha ratificat que no anirà a declarar de manera voluntària. "Aquesta fiscalia no està legitimada per actuar contra la decisió sobirana del Parlament de Catalunya i per això no aniré a declarar voluntàriament", ha dit.

Per a Serracant, declarar voluntàriament significaria "normalitzar políticament una situació d'estat d'excepció com la que es viu amb la flagrant repressió i vulneració de drets fonamentals per part de l'estat espanyol". A l'hora que hauria de declarar, Serracant, acompanyat per diferents càrrecs electes del consistori, farà una compareixença davant els mitjans de comunicació per mostrar públicament el rebuig per accions com aquesta, que representen una vulneració "dels drets fonamentals de les persones".

Instrucció del fiscal general de l'Estat

Els alcaldes d'Oliana, del Pont de Suert i Mollerussa han obert aquest dimarts la ronda que hi haurà els pròxims dies de declaracions per la col·laboració dels municipis amb el referèndum. Les compareixences responen a la instrucció del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, als fiscals del Tribunal Suprem (TS), de la Fiscalia Superior i de les quatre províncies catalanes per citar com a investigats els alcaldes que cedeixin locals per a l'1-O. Els alcaldes que són diputats al Parlament només poden ser investigats pel TSJC i els que són diputats al Congrés pel TS, ja que en els dos casos són aforats.

stats