PAÍS BASC

El dirigent socialista basc creu que la normalitat política trigarà a arribar entre "sis o vuit anys"

L'alcalde de Sant Sebastià (PSE) veu "més que brots verds" i creu "difícil" que Sortu no estigui als comicis

Odón Elorza ha recordat que "en moltíssims casos" va haver-hi continuïtat entre la dreta franquista i la dreta democràtica i creu que en el cas de Sortu no pot ser diferent

L'alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, veu "molt més que brots verds" en el món de l'antiga Batasuna a favor de jugar a la política des dels principis democràtics, encara que creu que, fins i tot amb Sortu legalitzat, queden sis o vuit anys per aconseguir la normalització política a Euskadi. Elorza participa a Sevilla a la Convenció Municipal del PSOE, que reuneix més de 2.000 alcaldes i regidors en un conclave que demà serà clausurat pel president del Govern i líder dels socialistes, José Luis Rodríguez Zapatero.

En declaracions als mitjans, Elorza s'ha referit al nou partit presentat per l'esquerra abertzale i ha indicat que, encara que no hi ha garanties absolutes encara, ell creu en el procés i considera que, si les coses segueixen "el guió indispensable", Sortu estarà en les eleccions, perquè "segurament resultarà difícil que no ho estigui". Segons l'alcalde socialista de Sant Sebastià, cal acceptar que hi ha una transformació en l'esquerra abertzale radical, fins i tot sabent que hi ha una "continuïtat en els principis", que no en les actituds, on s'espera que es produeixi una "ruptura" total amb el que hi havia abans.

Partidari que des de la política "no se li tiri llenya al foc" i que es deixi treballar i decidir als jutges amb independència i "total objectivitat", Elorza ha volgut deixar clar que ell veu "molt més que brots verds" al món polític de l'antiga Batasuna. Un entorn que, segons el seu punt de vista, es troba en transformació, perquè sempre s'havia dit que Batasuna havia de renunciar a la violència, condemnar, acceptar els principis democràtics i la legalitat vigent i "tot això ja s'està produint". A més, ha remarcat que el moviment d'esquerra abertzale radical, fos quina fos, "serà una continuïtat de l'anterior, perquè les persones no poden desaparèixer".

Ha recordat, en aquest punt, que també hi va haver una continuïtat "en moltíssims casos" entre la dreta espanyola franquista i la dreta democràtica, però aquest canvi d'actituds va ser "molt estimable i molt valuós" per a la transició.

Amb tot, ha precisat que la normalització de la vida política al País Basc requerirà molts més passos i costarà anys, "sis o vuit en el millor dels casos", per accedir a la convivència en llibertat, consagrar el principi del respecte a la diferència a altres ideologies, eliminar "molt odi" i "molta covardia".  I és que, ha estimat, la societat basca haurà de passar una "catarsi tremenda", que segurament farà quan se sàpiga amb més garanties que ETA desapareixerà.  "Tant de bo que no ens equivoquem altra vegada, però si ens equivoquem és perquè ETA no fa el que ha de fer, que és desaparèixer d'una punyetera vegada", ha afegit.

Després de manifestar la seva comprensió per la prudència amb la qual està actuant el Govern, Elorza ha jutjat que les declaracions del ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, dient que Sortu sembla la continuïtat de Batasuna, formen part del repartiment de paper que li correspon a cada un. Per això, ha admès que molts dels que formen part o simpatitzen amb Sortu provenen i fins i tot "alguns mentalment igual són encara de l'antiga Batasuna", però ha insistit a valorar l'"esforç de transformació" que estan fent. Un esforç que, al seu entendre, obeeix a la certesa que tenen que fora de la legalitat i justificant el terrorisme no van enlloc i "tenen les coses perdudes", entre altres raons perquè ETA està "desprestigiada i la seva pròpia gent vol que ho deixi d'una vegada ".

Segons ell, a aquest entorn "els costarà un reciclatge important", que ha de passar per "desmilitaritzar consciències", però estan en el camí del joc democràtic, tot i que el PP "aprofitarà" qualsevol cosa que passi i "es llançarà a la jugular de qui ho digui, fins i tot de la seva pròpia gent al País Basc".

Més continguts de