Política 05/12/2014

L'ambaixada espanyola reparteix un argumentari en un acte organitzat per Diplocat a Roma

El document defensa la unitat d'Espanya i minimitza els partidaris de la independència

Ara/acn
2 min

BarcelonaL'ambaixada espanyola no afluixa. Dijous passat va repartir un argumentari en defensa de la unitat d'Espanya entre els assistents a un acte organitzat per Diplocat a Roma i al qual va assistir el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El Govern havia convidat l'ambaixador espanyol a l'esdeveniment però no hi va assistir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que va arribar a mans dels assistents de la conferència organitzada per la diplomàcia catalana, assenyala que ni la Constitució espanyola ni la italiana permeten la secessió. Cita diversos articles de la carta magna en defensa de la "indissoluble unitat" d'Espanya i recorda que el text constitucional es va aprovar amb el 90,46% de vots a favor a Catalunya. Traslladant el cas català a Itàlia, el text afirma que la secessió contravé el principi d'unitat de la República, recollit en l'article 5 de la Constitució d'aquest país. "Ni a l'ordenament italià ni a l'espanyol hi cap la secessió d'una part del seu territori i tampoc existeix un dret de secessió ni un procediment per fer-lo efectiu en les seves respectives constitucions", afegeix.

L'argumentari també fa referència al procés participatiu del 9-N, al qual es refereix com a "pseudoreferèndum" sense garanties, i afirma que "la gran majoria de catalans", dos de cada tres, no hi va participar. Així doncs, conclou que els partidaris de la independència no tenen avui més d'un 30% de suports. A més, el text afegeix que la pregunta del 9-N dóna la sensació que està pensada directament per "afegir més confusió" a un procés que es desenvolupa al marge de les regles.

Davant d'aquesta situació, s'apunta que el Parlament està facultat per iniciar un procés de reforma de la Constitució i avisa que les eleccions plebiscitàries que ha proposat el president de la Generalitat, Atur Mas, també són contràries a la carta magna.

També es compara el cas català amb l'escocès i s'arriba a la conclusió que l'acord entre Escòcia i el govern britànic després de la victòria del 'no' al referèndum fixa uns nivells d'autonomia "que ja tenen les regions espanyoles".

Finalment, l'argumentari afirma que aprofitant la "inestabilitat social i econòmica provocada per la recent crisi" s'ha dividit els catalans i "s'intenta privar el conjunt de ciutadans de la democràcia espanyola del dret a decidir sobre el seu país".

stats