29/04/2012

L'any de Compromís

2 min

POLITÒLEGFa un any era difícil de pensar que el nacionalisme valencià, avui, estaria present amb tanta força a les institucions valencianes i, fins i tot, al Congrés de Diputats. La irrupció de Compromís ha canviat el panorama polític valencià. Però què és Compromís?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vist des de fora, podria semblar un fenomen mediàtic efímer, basat en la figura de Mònica Oltra i les seves samarretes. I aquest component hi té un paper, sens dubte. Però Compromís és molt més que això: al darrere hi ha una coalició encapçalada pel Bloc Nacionalista -hereu de la històrica Unitat del Poble Valencià- que disposa, per exemple, de 384 regidors i 29 alcaldies.

El llistó de la llei electoral

La història electoral del valencianisme ha estat marcada per una llei electoral pensada per impedir-ne l'entrada a les Corts, ja que fixa una barrera mínima del 5% autonòmic. El Bloc, en solitari, es va quedar en dues ocasions (1999 i 2003) a poques dècimes i uns pocs milers de vots d'entrar a les Corts, molt castigat pel vot útil.

Com és que ara Compromís ha registrat aquest creixement? D'on vénen els vots? Si analitzem la distribució territorial del vot veiem, d'entrada, una forta correlació amb el vot nacionalista històric: les comarques centrals del País Valencià, tradicionals zones fortes del Bloc, són també els territoris on Compromís és més fort. La base, doncs, és el vot nacionalista. Però ha estat complementada, gràcies a la participació d'Iniciativa, amb un segment de vot -sobretot urbà- que tradicionalment ha restat aliè al nacionalisme.

L'exemple de València

El millor exemple és la ciutat de València: mentre que el 2003 el Bloc hi va recollir només el 3,2% del vot, ara ha triplicat resultats fins al 9,4%. Altres dades reforcen aquesta idea de complementarietat: allà on el Bloc estava en una posició més feble és on es registren creixements més forts, com les comarques castellanoparlants i les comarques metropolitanes que envolten la capital del País Valencià.

Aquesta síntesi entre el vot nacionalista i el vot urbà és, per tant, la clau de l'èxit de Compromís. Les perspectives de futur de la coalició, que des de fa unes setmanes s'ha constituït en permanent, són afalagadores: exerceix el lideratge de l'oposició i ja no ha de patir, com havia fet fins ara, pel llast del vot útil.

stats