ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Política 06/12/2010

Laporta, obert a negociar amb ERC i CUP una gran coalició a Barcelona

Solidaritat Catalana per la Independència (SCI), formació liderada per Joan Laporta, està oberta a negociar amb ERC i les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) la possibilitat de crear una gran coalició independentista unitària per concórrer a les pròximes municipals a la ciutat de Barcelona.

Redacció
2 min

BarcelonaSegons el diputat de Solidaritat Uriel Bertran, la seva formació ja ha començat a analitzar les perspectives que té per presentar candidatures a les eleccions municipals del mes de maig del 2011, tenint en compte que Solidaritat ha nascut molt recentment i que encara no ha completat la seva implantació territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'obtenció de quatre diputats a les eleccions catalanes del passat dia 28, no obstant això, augmenta les expectatives i la confiança que tenen els dirigents de Solidaritat d'estar presents en molts consistoris municipals.

Aquestes bones perspectives, tanmateix, poden veure's entelades pel fet que per entrar en un ajuntament es precisi un mínim del 5% dels vots, quan a les eleccions catalanes el percentatge que cal superar en una circumscripció és inferior (un 3%).

En xifres concretes, això podria ser un obstacle important en llocs com la ciutat de Barcelona perquè, amb els vots obtinguts per Solidaritat el dia 28 a la capital catalana, que són 20.433 (un 2,89%), estaria molt lluny de poder entrar a l'Ajuntament, llevat que el nivell de participació variés substancialment.

Segons Uriel Bertran, la constatació que si les forces independentistes van unides poden aconseguir uns millors resultats globals "pesa molt" a l'hora d'obrir negociacions amb ERC i la CUP, però el que Solidaritat descarta és concórrer sota el "paraigua" d'Esquerra, és a dir, tots junts amb les sigles d'aquesta última formació per ser la majoritària, informa Efe.

Ha indicat, en aquest sentit, que Solidaritat i la CUP se sentirien més còmodes en una coalició o una plataforma de caràcter transversal de l'independentisme, la qual en teoria fins i tot estaria oberta a la participació de CiU.

L'alcaldable d'ERC, Jordi Portabella, ja es va mostrar partidari abans de les eleccions catalanes de negociar un acord entre les formacions independentistes per concórrer juntes a Barcelona en les pròximes eleccions municipals, però aquesta voluntat encara no s'ha traduït en contactes formals amb Solidaritat, segons Bertran.

Sí bñe fonts de Solidaritat asseguren que han començat les converses bilaterals amb la CUP, fonts d'aquesta formació consultades per l'Ara.cat han negat aquest extrem. L'organització que lidera Joan Laporta, s'ha donat de temps fins a final de desembre per prendre decisions.

Entre les qüestions que cal consensuar hi figura una cosa tan important com qui seria el cap de llista, i si bé fa uns mesos Laporta havia mostrat la seva predisposició a optar a l'alcaldia de Barcelona, ara mateix el seu criteri pot haver variat després de ser elegit diputat al Parlament, segons han indicat fonts pròximes a l'expresident del Barça. En qualsevol cas, els dos càrrecs no són incompatibles.

Uriel Bertran ha precisat que el primer que farà Solidaritat és decidir en quins municipis es presenta i si va sola o acompanyada d'altres formacions i, posteriorment, debatrà quins poden ser els seus candidats.

Entre els factors que poden afavorir una gran coalició independentista a la ciutat de Barcelona hi ha el fet que no hi ha diferències estratègiques importants entre els partits en l'àmbit municipal, cosa que sí que passa en la política catalana.

stats