DEBAT A L'INDEPENDENTISME
Política 14/02/2011

Laporta, disposat a ser el dos de Portabella si Solidaritat li ho demanés

Augmenten les diferències amb Uriel Bertran i Alfons López-Tena. Recepta "reflexió" al seu partit per seguir negociant la candidatura unitària amb Portabella. De cara al congrés, creu que no té sentit una presidència d'honor tenint en compte que el també diputat Toni Strubell ha presentat candidatura a la presidència.

M.colomer
3 min

BarcelonaEl líder de Solidaritat Catalana per la Independència ha contradit avui els altres dos impulsors del projecte, Uriel Bertran i Alfons López Tena, en defensar encara la possibilitat d'una coalició amb l'ERC de Jordi Portabella a Barcelona. "L'independentisme dividit no porta enlloc", ha asseverat Laporta, que també ha alertat que el fet que l'independentisme tingui força a l'Ajuntament de Barcelona "és prou important com perquè s'hagi de fer una reflexió amb profunditat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que diverses veus internes de Solidaritat Catalana hagin acusat Laporta i el seu entorn d'haver negociat amb Portabella d'esquena a SI, i malgrat que Uriel Bertran i López Tena van tancar la porta a un pacte amb Portabella en considerar que s'identifica massa amb el triaprtit, Laporta ha opinat avui, en declaracions a Catalunya Ràdio, que cal "pensar-ho amb més profunditat". Així, ha obert la porta a seguir negociant malgrat la negativa d'ERC a acceptar l'última condició que van posar Tena i Bertran: que el candidat fos un independent, vetant així Portabella, però de retruc Laporta.

L'expresident blaugrana no ho ha dit explícitament, però ha vingut a recordar que ell té un partit, Democràcia Catalana, que està integrat a SI, però no en depèn. "Entenc que Portabella no vulgui renunciar a ser cap de llista", ha dit, si bé també ha alertat que "una altra cosa és que ho hagi de ser". Ara bé, ha insistit que cal una "reflexió". Preguntat sobre si estaria disposat a ser el dos de Portabella, ha respost: "Aniria del que la coalició pensi que és millor per a l'independentisme. Mentre no sigui fer política de partit, política interna, que ja sé el que és, a mi em tenen".

"Cal anar junts", malgrat Tena i Bertran

A més, Laporta ha assegurat que encara no està decidit que SI es presenti a les municipals a Barcelona. Però si ja hi havia prou indicis de doble discurs de Laporta i l'aparell incipient del partit, avui fonts de Solidaritat han deixat en res les paraules del seu líder –"encara tenim temps per analitzar què hem de fer a Barcelona"– en assegurar que els candidats per Barcelona es decidiran en unes primàries, donant per fet així que s'hi presentaran al marge de la coalició d'ERC i RCat, segons informa l'ACN. "És una plaça prou important per fer una pensada amb profunditat", ha advertit, per afegir que "les previsions per a tots els partits de l'òrbita independentista apunten que el que cal és anar junts".

Pel que fa als moviments interns de cara al primer congrés de Solidaritat de la setmana que ve, Laporta ha afirmat que és una "bona solució" que Bertran sigui secretari general i Tena s'encarregui de les relacions institucionals. Es dóna el cas, però, que les candidatures internes evidencien tensions entre l'entorn de Laporta i els candidats de Tena i Bertran, integrats en la mateixa candidatura, "Anem per feina". Algunes fonts internes de SI atribueixen les tensions a l'interès de Laporta per ser diputat i, arribat el cas, regidor alhora, cosa que li impedirien els estatuts. Laporta no ha pogut negar que en el procés per bastir Solidaritat d'estructura interna hi ha "un punt de catarsi". Bertran ja ha advertit que no pensen canviar els estatuts perquè Laporta pugui ser candidat a les municipals.

Entre els moviments de darrera hora hi figura que Jordi Céspedes, proper a l'entorn de Laporta i que Solidaritat incloïa ahir a la llista de candidats a càrrec orgànic –concretament presentava batalla a Alfons López Tena en el càrrec de coordinador de relacions institucionals–, es va retirar de la cursa i va dimitir ahir a la nit, segons han informat a l'Ara.cat fonts de SI. Així, el primer congrés de SI que es fa el cap de setmana que ve a Manresa es presenta mogut i amb algunes incògnites encara per resoldre.

stats