Política 16/03/2015

L'assessor fiscal de Jordi Pujol es nega a declarar a la comissió del frau fiscal perquè diu que la llei ho prohibeix

Joan Anton Sánchez Carreté ha afirmat que no pot dir res per "confidencialitat amb els clients"

Laia Vicens
3 min
L'assessor fiscal Joan Antón Sánchez Carreté, a la comissió d'investigació sobre el frau / ACN

BarcelonaL'assessor fiscal de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Joan Anton Sánchez Carreté, s'ha acollit al dret a no declarar a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció. Segons ha dit, la seva "obligació" segons la llei és no revelar dades confidencials, i ha afirmat que, per tant, manté el silenci "pel sigil i reserva d'allò que se m'ha confiat". Segons ha dit, el codi penal afirma preveu una pena de presó, multa i inhabilitació en cas que, en la seva condició d'assessor, "divulgui els secrets" de les persones a qui assessora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha llegit una breu declaració en què ha avisat els diputats que mantindria un "silenci de cartoixa" per "confidencialitat amb els clients". Tot i les insistents preguntes -i les crítiques indignades per no dir res- dels diputats, Sánchez Carreté ha guardat un escrupulós silenci. A banda del cas Pujol, les preguntes dels diputats han girat al voltant de la seva intervenció en el cas Casinos, els vincles amb Lluís Prenafeta o la seva aparició a la llista Falciani, que recull els defraudadors d'impostos a Suïssa.

Ha afirmat, això sí, que des de 1983 és el "representant" de Jordi Pujol davant l'Agència Tributària de l'Estat i davant l'Agència Tributària de Catalunya. També ha afegit que des de 2014 representa a altres membres de la família Pujol, tot i que no ha matisat quins.

Les crítiques dels diputats

El diputat d'ERC Oriol Amorós li ha etzibat un "no li puc agrair res" després que l'assessor fiscal no respongués cap de les seves preguntes. Ha anunciat que tornaran a demanar la seva compareixença. El diputat del PSC Jordi Terrades li ha retret que imposi una "llei del silenci" que fa "obrir més interrogants" dels que ja hi ha. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i la CUP, Isabel Vallet, han estat molt més contundents contra Sánchez Carreté.

Carrizosa l'ha acusat d'estar perpetrant un "delicte de desobediència" per no dir "a quin expedient legal s'acull" en dir que la llei li prohibeix dir res, mentre que Vallet ha afirmat que la feina que ha fet com a assessor fiscal ha estat "bastant deficient" si tots els membres de la família estan imputats. La diputada de CiU ha optat per no fer preguntes davant les repetides negatives de Sánchez Carreté a respondre.

El president de la comissió i diputat de la CUP David Fernàndez, molest amb la falta d'atenció que ha mostrat el compareixent en alguns moments, li ha demanat que "com a mínim" escolti, i ha lamentat l'"omertà" de Sánchez Carreté. Ha recordat que ell no només ha estat citat com a assessor de Pujol, sinó com a expert en frau fiscal. Quan era el torn de paraula d'ICV-EUiA, el diputat Marc Vidal ha dit al compareixent: "No sé si llegeix una novel·la mentre parlo". Aprofitant aquest moment distès, al final de la compareixença -la més ràpida de la comissió d'investigació fins ara-, Fernàndez ha dit que li farà arribar al compareixent el llibre de Petros Markaris "Pa, educació i llibertat", que tracta la "degradació democràtica" de les societats.

S'aprova que torni a comparèixer

En acabar, la comissió ha aprovat per unanimitat que es torni a cridar Sánchez Carreté perquè comparegui. Ara bé, en la nova citació se li demanarà que doni explicacions sobre "assumptes i problemàtiques relacionades amb el frau i la corrupció política", i no es concretara en la família Pujol. Així, s'esquiva l'excusa que el compareixent ha donat per no declarar aquesta tarda.

stats