Política 26/05/2018

L'assistència del jutge De Prada a la vista breu de 16 condemnats pel cas Gürtel, a debat al CGPJ

El tribunal decideix aquest dilluns si el magistrat pot participar a la cita

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Carlos Lesmes, president del Suprem i del CGPJ / EFE

MadridLa comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que presideix Carlos Lesmes, es reuneix aquest dilluns, a primera hora del matí, per resoldre si el magistrat José Ricardo de Prada, un dels tres membres del tribunal del cas Gürtel 1999-2005 (època I), pot participar en la vista breu convocada a l'Audiència Nacional a la tarda per decidir sobre la petició de mesures cautelars (possible presó) en el cas dels 16 condemnats per la sentència notificada dijous passat per part de la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Prada, un dels co-ponents de la sentència juntament amb el magistrat Julio de Diego, es troba en serveis especials al tribunal de l'Haia que veu el recurs d'apel·lació del criminal de guerra serbobosnià Radovan Karadjic. La comissió permanent va declarar el 8 de març del 2018 De Prada en "situació administrativa de serveis especials" per exercir el càrrec de magistrat temporalment a l'Haia, una confirmació del seu nomenament, realitzat el març del 2016. Abans de marxar cap al seu destí, De Prada va sol·licitar a la comissió permanent el que s'anomena una "habilitació de jurisdicció" per finalitzar la sentència del cas Gürtel, en fase avançada de deliberació i votació.

La comissió permanent, reunida a Còrdova, va resoldre concedir l'habilitació, però va modificar la proposta de De Prada. Se l'autoritzava "exclusivament" a finalitzar la sentència. L'habilitació era inevitable, ja que, si no se li donava el permís per acabar la sentència, el judici, que va durar 13 mesos, s'havia de repetir. Però la comissió permanent va deixar constància que la funció jurisdiccional de De Prada acabava en el moment de signar la sentència.

Per aquesta raó, De Prada ha sol·licitat a la comissió permanent de participar també en el procés posterior: vistes breus per atendre la petició de mesures cautelars, correcció d'errors i actuacions d'aclariment. Els magistrats del tribunal han participat en el judici oral durant més d'un any i han deliberat incomptables hores entre el 17 de novembre del 2017, data en la qual el judici es va declarar vist per a sentència, sobre cada aspecte d'un cas molt complex, amb 37 acusats. Són ells, els tres membres del tribunal, els que estan en condicions de resoldre, amb coneixement de causa, les múltiples qüestions que solen plantejar-se en el procés posterior a la sentència.

A més, l'existència de discrepàncies entre la majoria del tribunal que van formar De Prada i De Diego, d'una banda, i Ángel Hurtado, de l'altra, sobre la condemna d'alguns acusats (com ara els casos de Ricardo Galeote, en l'operació Estepona; Clemente Aguado, de la CAM, i certs delictes d'Alberto López Viejo) tindrien conseqüències precisament en la vista de l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal, convocada per a aquest dilluns, en la qual la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars sol·licitaran mesures de presó.

stats