Política 06/06/2018

Extens, amb més dones que homes i pensat per mantenir-se: així és el nou govern de Sánchez

La tria de ministres sedueix fins i tot l'establishment mediàtic de Madrid

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Duque, en una imatge d'arxiu

MadridEl govern de Pedro Sánchez no serà paritari. El flamant president del govern espanyol incorporarà més dones que homes al seu consell de ministres, després de les últimes confirmacions que ha rebut. Unes confirmacions que perfilen, a més d’un govern en femení, un perfil per allargar la legislatura, pensant en un segon assalt a la Moncloa després d’unes eleccions i amb una nòmina de ministres més llarga que la que tenia Mariano Rajoy. D'un executiu amb 13 carteres es passarà a un executiu que en tindrà 17, 11 de les quals en mans de dones, la xifra més elevada de la història.

El que sabem fins ara del nou govern espanyol és que estarà copat per militants del PSOE afins a Sánchez. En són bons exemples la nova ministra d’Administracions Territorials (tot i que el nom no està confirmat), Meritxell Batet, i el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, que assumirà la cartera de Foment. Però Sánchez ha fet una aposta també pels independents, com ho demostren les últimes confirmacions a l’executiu, que inclouen l’astronauta Pedro Duque, a Ciència, i la prestigiosa fiscal María Dolores Delgado, que assumirà la cartera de Justícia. I fins i tot ha assignat la cartera d’Hisenda a una col·laboradora de la seva rival interna, Susana Díaz. És la futura ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que era la consellera del ram de la presidenta andalusa. Una altra cartera amb ministra serà Defensa: l'ocuparà Margarita Robles, que també controlarà el CNI. També tindrà una dona al capdavant el ministeri d'Indústria: Sánchez ha triat per al càrrec Reyes Maroto, diputada del PSOE a l'Assemblea de Madrid. I, finalment, Isabel Celáa s'encarrgarà d'Educació i, a més, serà la portaveu del govern.

El ministre de l'Interior serà el magistrat Fernando García-Marlaska. Entre els anunciats aquest vespre també hi ha Agricultura –cartera que queda en mans de Luis Planas, exconseller de la Junta d'Andalusia– i Defensa, que ocuparà Constantino Méndez, que va ser secretari de Defensa durant el govern de Zapatero. El ministre de Cultura i Esports serà Màxim Huerta.

Els nomenaments de Sánchez, ben acollits fins i tot per l’establishment mediàtic, que inicialment havia posat totes les traves a l’arribada del socialista a la Moncloa, indiquen la voluntat del flamant cap de l’executiu d’allargar la legislatura uns quants mesos. L’equip dissenyat pel president espanyol no té cap aire de provisionalitat, i fins i tot alguns dirigents populars han assenyalat que els noms perfilen un govern “sòlid”.

stats