Política 06/12/2014

CiU i ERC no sumarien per tenir majoria absoluta ni amb llista única ni per separat, segons una enquesta de 'La Vanguardia'

Un sondeig apunta que l'efecte del 9-N anul·la el 'sorpasso' d'ERC i que CiU guanyaria les eleccions amb 40 escons, seguida dels republicans, amb 27. Ciutadans seria la tercera força i Podem, la quarta

Ara
1 min
Artur Mas i Joana Ortega, valorant la jornada de votació del 9-N / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEnmig del debat sobre si CiU i ERC aconseguirien més vots juntes o per separat en unes eleccions plebiscitàries, apareix una enquesta de 'La Vanguardia' que indica que cap de les dues fórmules els permetria sumar un majoria absoluta al Parlament. Segons el sondeig de Feedback que es publica avui, una 'llista del president' obtindria 64 escons, i si CiU i ERC es presentessin per separat, els d'Artur Mas aconseguirien 40 diputats i els d'Oriol Junqueras, 27: un total de 67 que tampoc arriba als 68 de la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'altra dada destacable de l'enquesta –feta entre els dies 1 i 4 de desembre– és que el 'sorpasso' d'ERC no es materialitzaria. Segons el sondeig, la formació d'Oriol Junqueras no aconseguiria superar CiU, després de mesos de liderar les enquestes. El partit de Mas tornaria a guanyar les eleccions; ho faria amb 40 escons, 10 menys dels actuals. ERC, per la seva banda, experimentaria un creixement moderat, dels 21 actuals a 27.

El creixement més espectacular l'experimentaria Ciutadans, que passaria de tenir 9 diputats a 19, i es convertiria en la tercera força de la cambra. Per darrere, Podem. La formació d'Iglesias, que ni tan sols té líder ni candidat a Catalunya, entraria al Parlament amb 14 diputats. També pujaria de forma considerable la CUP, que passaria dels 3 diputats actuals a 8.

L'èxit de Ciutadans, Podem i la CUP el paguen directament el PSC, el PP i ICV-EUiA. Els socialistes perden 8 escons (de 20 a 12), i el PP s'enfonsa des de 19 fins a 9, seguint a la inversa l'augment de Ciutadans. Pel que fa a Iniciativa, perdria més de la meitat dels seus diputats, i passaria de 13 a 6.

stats