Política 22/11/2012

L'elector novell vota més independentista i d'esquerres

El col·lectiu d'autors del blog 'El pati descobert' analitzen avui els electors novells com a sector de votants

Marc Guinjoan, Toni Rodon I Marc Sanjaume
2 min
gràfic votants novells

Per a aquells a qui els apassiona la política, votar per primer cop representa una litúrgia laica difícil d'oblidar. El 25-N estan convocats a les urnes 5.413.769 catalans, la majoria residents al país. Fa dos anys les persones de 16 o 17 anys no van poder dipositar, pels pèls, la primera papereta per decidir el seu Parlament. Diumenge ho podran fer per primera vegada prop de 135.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'impacte sobre el resultat potser és modest (suposen poc més del 2,5% del cens), però tenen una importància cabdal per a la qualitat del sistema democràtic i per a uns partits que malden per fidelitzar l'electorat des d'edats joves. Dit d'una altra manera, el primer vot implica per a molts el primer contacte real amb un procés d'aprenentatge polític que durarà tota la vida. Aprendre a votar forma part d'un dels elements que ens caracteritzen com a ciutadans públics.

En general, ara i ahir, els votants novells es consideren a si mateixos lleugerament desconnectats de la política i poc informats sobre els temes que es discuteixen. El 41% dels que votaran per primer cop diumenge diuen que estan poc informats del que passa en política, una xifra força superior a la mitjana. D'altra banda, sabem que els votants que s'estrenen són més apartidistes, més dubitatius, tenen menys confiança en els mecanismes polítics tradicionals i són més d'esquerres.

Empat tècnic entre CiU i ERC

El comportament electoral així ho plasma: la intenció de vot a CiU és 10 punts més baixa, i la d'ERC, el doble que la de l'electorat en general. De fet, segons les enquestes, entre aquest votant jove la diferència entre CiU i ERC és de només un punt percentual. Observem també que els votants novells penalitzen el PSC i el PP, opten més per altres formes polítiques i podria ser que s'abstinguessin menys que la resta. No obstant, l'elevat percentatge d'indecisos entre ells podria revertir la situació, en un col·lectiu tradicionalment abstencionista i que tendeix a decidir el vot en l'últim moment. D'altra banda, menys dubtes genera la independència de Catalunya: gairebé el 62% hi votarien a favor i un 18% en contra, i la xifra d'indecisos és força més baixa que la mitjana.

Tot i aquesta mobilització més elevada, en força ocasions molts joves només voten el primer dia que els és permès. No només la desil·lusió els venç, sinó que desconnecten de la política fins que l'edat, en el millor dels casos, els retorna l'interès. I és que, en política, estrenar-se no significa repetir.

stats