Política 13/03/2018

EN DIRECTE: Granados: "Mai he vist ni un sol euro de diner negre al meu partit"

Marjaliza ha plantat el Congrés adduint una infecció respiratòria

Dani Sánchez Ugart
3 min

MadridL'exconseller de la Comunitat de Madrid Francisco Granados, implicat en la trama Púnica, ha comparegut aquest dimarts a la comissió de la caixa B del PP al Congrés i ha criticat l'objecte mateix de la comissió: "És una comissió més encaminada a linxar el PP que no pas a investigar com va funcionar el partit. Em sorprèn que només es parli del PP", ha asseverat Granados, que va ser secretari general del PP de Madrid del 2005 al 2011 i també conseller de Transports i després de Justícia i alcalde de Valdemoro en l'etapa d'Esperanza Aguirre al capdavant de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Granados ha deixat clar en arribar al Congrés que pretenia respondre les preguntes dels diputats, tot i que té dret a no fer-ho per estar immers en un procediment judicial, i ha asseverat que no vol "fer mal al PP". I, tot i que va ser expulsat del partit, encara s'ha referit a la formació com "el meu partit": "He militat 30 anys al PP, em sento absolutament orgullós i no tinc res a retreure'ls, més enllà d'una expulsió gairebé exprés. En conseqüència no he de negociar res amb el meu partit, perquè no necessiten res de mi ni jo del partit, més enllà de desitjar-li tots els èxits".

L'exconseller ha demostrat amb la seva declaració la seva intenció de no implicar el partit, i ha asseverat, entre altres coses, que "mai ha vist ni un sol euro de diner negre al seu partit", i també ha negat haver rebut donacions il·legals per pagar campanyes o l'existència d'una comptabilitat B. En lloc d'això, ha entrat a l'atac amb els diputats que l'interrogaven. Al representant del PSOE, Jesús Sicilia, que és qui ha fet el primer interrogatori, i l'ha acusat de "tenir les conclusions fetes" perquè donava per feta l'existència d'una comptabilitat B del partit. Granados ha assegurat que es "ratifica" en tot el que ha dit davant dels jutjats, perquè hi va a "col·laborar amb la justícia". També ha criticat Granados els "penedits" que "en un moment donat canvien de versió i es dediquen a tirar porqueria sobre el PP".

El diputat d'Units Podem Íñigo Errejón, per la seva banda, li ha preguntat si Jaime González Taboada, ex número tres de Cifuentes, era qui "manegava" els contractes de l'empresa pública Arpeggio, com havia afirmat l'empresari David Marjaliza, i Granados s'ha negat a contestar les preguntes en considerar que la trama Púnica no té cap relació amb el finançament il·legal del PP. Amb Errejón, Granados ha mantingut un tens debat que ha obligat en més d'una ocasió al president de la comissió, Pedro Quevedo, a intervenir per cridar a l'ordre el compareixent.

També ha esbroncat Granados la diputada d'ERC Ester Capella, perquè, ha dit, "vostès han pagat el projecte independentista amb diners del FLA, tenen membres del seu partit eludint l'acció de la justícia", fet que ha tornat a obligar el president de la comissió a cridar a l'ordre el compareixent.

L'exconseller madrileny ha afirmat que "suposa" que tenia la confiança de la líder del partit, que el va anar promovent en els càrrecs, tot i que ha assegurat que no es considerava la seva "mà dreta", però ha negat que s'hagi reunit amb ella ni amb Cifuentes després de la seva detenció. A més, ha admès que coneixia el contingut de les campanyes electorals, i que en algunes de les campanyes que es van donar quan era secretari general va tenir "gran participació", però que no prenia les decisions de quines empreses contractar. A més, ha dit que no es "penedeix" de la seva gestió quan ha tingut càrrecs públics.

Abans, l'empresari implicat en la trama Púnica David Marjaliza havia plantat la comissió d'investigació, i hi estava citat a la sessió de les 09.30 h. L'advocat de Marjaliza ha enviat un informe en el qual el seu client s'excusava perquè estava de baixa, amb una "infecció a les vies respiratòries". El president de la comissió, Pedro Quevedo, ha dit que confia que hi hagi "un informe de baixa més sòlid que aquest".

Els portaveus dels grups, per la seva banda, han explicitat la seva intenció d'esbrinar si el comunicat té prou solidesa. Quevedo ha explicat que investigaran possibles conseqüències, i un lletrat de la cambra ha dit que poden arribar a ser de tipus penal.

stats