Premsa
Política 16/09/2012

L'enquesta de 'La Razón', plena de xifres que no quadren

La segona edició del diari modifica la portada per donar a CiU una forquilla més petita, d'entre 58 i 62 diputats

Ara
2 min
L'enquesta que publica aquest diumenge 'La Razón'

BarcelonaL'enquesta electoral sobre Catalunya que publica aquest diumenge el diari 'La Razón' està farcida de dades estadístiques que no quadren. D'entrada, la portada de la primera edició del rotatiu dóna a CiU una projecció d'entre 58 i 64 escons, la qual cosa es contradiu amb el titular, que assegura que la federació nacionalista "cau" com a conseqüència dels seus moviments independentistes, quan en realitat el partit d'Artur Mas té ara mateix 62 diputats al Parlament, de manera que les dades indiquen que podria fins i tot guanyar dos seients.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, la segona edició del diari modifica aquesta dada i redueix la forquilla de CiU a 58-62 escons, de manera que s'aproxima més a la tesi que defensa el titular. De fet, aquestes dades corresponen a la suma de les que s'ofereixen a l'interior del rotatiu dividides per demarcacions: 33-34 diputats a Barcelona, 9-10 a Girona, 8-9 a Lleida i 8-9 a Tarragona. Amb tot, la primera edició del diari repeteix l'error en la suma també a les pàgines interiors, que apareix corregit en el PDF que el diari ha publicat a la seva web.

Però els errors no s'acaben aquí. L'enquesta ofereix també una segmentació del vot als dos principals partits, CiU i PSC, per franges d'edat, i segons el gràfic el PSC obtindria un percentatge clarament superior a CiU en totes les franges –just el contrari del que indica el resultat global, que atorga al PSC entre 22 i 25 escons–. Però fins i tot considerant que hi ha un error en el gràfic i que s'han intercanviat els percentatges d'un partit i l'altre, les dades que s'ofereixen són incoherents: el percentatge de vots que, segons l'enquesta, obtindria CiU en total –és a dir, fent una mitjana ponderada entre els resultats de les diverses franges d'edat– és del 38%, inferior a tots els que li atorga en cadascuna de les franges –el més baix és el 39,2% dels votants d'entre 30 i 44 anys–. El mateix passa amb el PSC, que obté un 15,8% de vots de mitjana amb resultats que, en totes les franges d'edat, són superiors –la dada més baixa és el 18,5% dels electors d'entre 18 i 29 anys.

A més, el gràfic del comportament electoral per edats, que només distingeix entre PSC, CiU i "resta", i que, segons s'indica, mostra el percentatge per a cada grup sobre el total de vots vàlids, no suma 100 en cap de les quatre franges en què s'ha dividit l'electorat.

stats