Política 07/12/2015

Iglesias es queda sol en la defensa del dret a decidir

El PP prova de ventar-se de ser més dur contra Mas que C's durant el debat a quatre d'Atresmedia

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría al debat organitzat per Atresmedia / EFE

MadridNomés un tema ha unit PP, PSOE i Ciutadans en el debat electoral a quatre organitzat per Atresmedia: combatre el procés a Catalunya. El candidat de Podem, Pablo Iglesias, s'ha quedat totalment sol en la defensa del dret a decidir dels catalans mentre rebia els embats tant de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; com del líder del PSOE, Pedro Sánchez; i el de C's, Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP, però, ha provat de ventar-se de ser més dur amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que no pas Ciutadans, a qui ha titllat d'"equidistant". Rivera ha moderat el to i ha negat que sigui "antinacionalista", així com ha defensat que algunes reclamacions catalanes "són justes". C's proposa seduir els independentistes reformant Espanya i obrint el meló de la Constitució, mentre que Sáenz de Santamaría ha esgrimit que no veu "consens" suficient com per fer-ho. "Cal escoltar els que no són independentistes", ha assenyalat.

Això sí, C's i PP han anat de la mà en la resposta al "desafiament de Mas". Rivera ha defensat Sáenz de Santamaría d'Iglesias quan els ha acusat de convertir-se en un partit "marginal" a Catalunya. "Però si tenen els mateixos escons!", ha dit.

El líder de Podem ha hagut d'aferrar-se a tots els arguments possibles per defensar el dret a decidir mentre rebia embats a tres bandes. "Vull escoltar els ciutadans catalans [... ]. Catalunya necessita una articulació constitucional diferent dins d'Espanya", ha dit. Podem defensa la "plurinacionalitat" de l'estat i que estem davant d'un problema més polític que jurídic. Una última resposta que també ha volgut esgrimir Sánchez però que s'ha quedat coix en la seva defensa d'un reforma del model d'estat en sentit federal sense massa detalls i que es limita, a efectes pràctics, a portar el Senat a Barcelona.

Un concurs de retrets

L'atac a la gestió de Mariano Rajoy ha marcat el primer debat a quatre organitzat per Atresmedia. La presència, per primera vegada, d'un candidat del PP -encara que sigui la número dos de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría- han col·locat els dards en una sola direcció. Ara bé, això no ha evitat les picabaralles entre els candidats del PSOE, Ciutadans i Podem. Tant Pedro Sánchez, com Albert Rivera i Pablo Iglesias han pugnat per aconseguir el segon lloc el 20-D i alhora abanderar el canvi contra el PP. Els dos 'emergents' han posat de manifest que no grinyolen com a alternativa.

Primer, tant PSOE com Podem han intentat posar Rivera al mateix sac del PP; després Sánchez s'ha enganxat amb Iglesias per Grècia; Rivera amb el candidat socialista per la seva gestió amb Zapatero; i Iglesias amb C's per voler ser la "crossa" del bipartidisme. Sáenz de Santamaría ha hagut de centrar el seu discurs, en definitiva, en parar els cops. I en algun cas s'ha arribat a aliar amb Sánchez contra C's, a qui han acusat de voler abaratir l'acomiadament i pujar l'IVA.

Rivera proposa que d'altres partits entrin al seu govern

Preguntat per futurs pactes electorals si C's és decisiu, Rivera ha assegurat que "no donarà suport ni al projecte de Sánchez ni al de Rajoy". El partit taronja s'aferra a les enquestes i veu possible ser la primera força el 20-D. Fa ja un pas més enllà i proposa presidir un govern format per independents que fins i tot inclogui membres d'altres forces polítiques. "Per què no en un govern excepcional no pot entrar gent d'altres partits?", ha dit.

La més taxativa en aquest tema ha estat de nou Sáenz de Santamaría. "Nosaltres si és la llista més votada el deixarem governar", ha assegurat atiant el fantasma d'un "tripartit de perdedors".

El PP promet que no hi haurà més retallades

Una declaració per tenir en compte quan es tiri d'hemeroteca. "No hi haurà més retallades", ha promès Sáenz de Santamaría. Pedro Sánchez també ha promès el mateix.

Les condicions d'un debat inèdit

El primer en arrancar ha estat Sánchez, seguit de Rivera i Iglesias, i per últim Sáenz de Santamaría. Les intervencions s'han decidit per sorteig públic, igual que les posicions que ocupen al plató. Es tracta d'un debat flexible amb condicions. Primer, està prohibit l'ús d'aparells electrònics -no tindran connexió amb l'exterior ni els candidats ni les 300 persones de públic-, es vol que el debat flueixi però que sigui just i equilibrat, per això es calcularà el temps de cadascun per intervenció perquè cap tingui més veu que un altre. I últim, no hi ha cap faristol, com a molt tenen un tamboret on poden deixar les notes.

Els gurús dels candidats

Els candidats han arribat al debat acompanyats d'un assessor, amb l'única persona amb qui poden parlar durant els dos espais publicitaris. Sáenz de Santamaría té a la seva directora de gabinet, María González Picó; Pedro Sánchez a la seva dona, Beatriz; Albert Rivera a Fernando de Páramo, l''arquitecte' dels actes de Ciutadans; i Pablo Iglesias té a Íñigo Errejón, número dos de Podem.

Una de les anècdotes d'abans de començar el debat ha estat el retard de Pedro Sánchez per fer-se la foto oficial. Els altres tres candidats, amb el presentadors amb Ana Pastor i Vicente Vallés, han hagut d'esperar al líder socialista durant almenys cinc minuts perquè no arribava al plató tot i ser ja a la seu d'Atresmedia, on se celebra el debat. Quan finalment ha arribat, ha saludat a tothom primer abans que Iglesias, a qui té al costat.

Rajoy, a Doñana

Tots els candidats han frenat els actes de campanya aquest dilluns per preparar-se per al debat. Bé, tots menys Rajoy, que ha arrancat els mítings del PP a Andalusia. Però el president del govern espanyol no abandona les seves costums i aquesta nit està seguint el debat des de la residència oficial de Doñana, on sol passar el pont de la Puríssima amb al seva família.

Tot i els retrets constants al PP, Iglesias ha estat l'únic en citar Mariano Rajoy a l'inici del debat. El primer que, un com se li ha llançat un pregunta sobre els canvis en el programa de Podem, ha desviat l'atenció saludant el president del govern espanyol, que segueix el debat des de Doñana. Sáenz de Santamaría ha defensat la seva presència argumentant que són un "equip compacte" en contra dels "projectes personalistes" d'altres partits.

La presència de Sáenz de Santamaría en un debat tan important –és la primera vegada que es fa en unes generals– ha desencadenat tot tipus d'especulacions sobre possibles lideratges post-Rajoy, que ell ha intentat ofegar. De fet, Iglesias va parlar d'una "operació Menina" per a que aquesta el rellevés i facilitar el suport de C's, un extrem que Rivera i el propi Rajoy han negat en les darreres hores.

stats