16/07/2014

L’espanyolisme colla Rajoy per impedir que accepti una tercera via

3 min
Els signants del manifest unionista, amb l’escriptor Mario Vargas Llosa a la primera fila, es van fotografiar ahir a la porta principal del Congrés de Diputats.

MadridNous temps, però rostres habituals en qualsevol iniciativa en contra del catalanisme. Ara, agrupats en la plataforma Libres e Iguales, veterans de la causa unionista com Albert Boadella, Nicolás Redondo Terreros i Mario Vargas Llosa van fer públic ahir un manifest per exigir més duresa contra la voluntat dels catalans d’exercir el seu dret a decidir a les urnes el 9 de novembre. El text, llegit davant les portes del Congrés de Diputats, és un avís seriós al president espanyol, Mariano Rajoy, quan falten pocs dies per a la reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El desafiament secessionista no ha rebut la resposta que es mereix”, deploren els signants. Curiosament hi va posar veu la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, lligada al sector aznarista del partit a través de la fundació FAES. “Els catalans contraris a la independència se senten abandonats”, es lamentava el premi Nobel de literatura, molt pròxim a les tesis de Rosa Díez. Per això, posen deures als partits d’àmbit estatal, incloent-hi Ciutadans però excloent-ne IU. Els reclamen que reivindiquin la Constitució “com a consigna de ciutadania i convivència”, que treballin coordinats i, sobretot, que rebutgin qualsevol “negociació” amb el pretext de frenar el xoc de trens. Contraris a una tercera via per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya, aposten per lliurar la batalla en el terreny de les idees, al mateix temps que recepten mà dura: volen que l’Estat “apliqui tota la llei i adverteixi amb claredat de les conseqüències de violar-la”. L’objectiu de fons és aturar “maniobres opaques per oferir nous privilegis al nacionalisme”. Ja han anunciat una acció a la capital espanyola l’Onze de Setembre i un acte a l’estiu a Cadis.

Resposta federalista

Aquesta contundència contrasta amb un altre manifest, que es presenta aquest matí també a Madrid, en defensa d’una solució federal. En sintonia amb el programa territorial del PSOE (com a mínim fins ara) els signants s’inclinen per un reconeixement de les identitats nacionals, una cambra territorial real, un nou finançament just i equilibrat i una distribució clara de competències. Hi donen suport el periodista i advocat José Antonio Zarzalejos, el catedràtic Fernando Vallespín i l’exministre Ángel Gabilondo.

A diferència d’altres ocasions, i potser perquè aquesta setmana no hi ha ple a la cambra baixa, a la convocatòria de la nova plataforma espanyolista gairebé no s’hi van acostar diputats. A part d’Álvarez de Toledo, només s’hi va deixar veure la parlamentària d’UPyD Irene Lozano, una de les polítiques amb més projecció dins d’aquest partit. En va marxar enfadada, però, perquè no la van deixar posar a la fotografia.

De fet, el rerefons del document encaixa amb les objeccions que sovint el nou espanyolisme, més desacomplexat, fa al PP: la falta d’un relat atractiu, no només a la defensiva. Els promotors de Libres e Igualescreuen que en les “elits preval el tacticisme i la resignació”, enfront d’un independentisme que equiparen al “populisme antieuropeu”. Ho avalen, entre d’altres, Carmen Iglesias, que va ser professora de Felip VI i Adolfo Suárez Illana. Ahir, per cert, Rajoy va fer una crida a presumir de “l’orgull” de ser espanyols.

ERC avisa que la data i la pregunta del 9-N no són negociables

La data i la pregunta de la consulta no s’han de canviar. Així ho va assegurar ahir Pere Aragonès, diputat d’ERC, davant les declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a l’agència Bloomberg en què s’obria a negociar els termes de la consulta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en cas que el líder del PP s’avingués a permetre el referèndum. Els republicans consideren que per votar el 9 de novembre “no cal que hi intervingui” l’estat espanyol ni cal que Mas vagi a “demanar permís” a Rajoy.

stats