Política 02/06/2015

L'exdiputat del PSC Luis Garcia explica que Alavedra i Prenafeta van cobrar "comissions d'intermediació" privades

Ha negat haver aconseguit adjudicacions públiques gràcies als seus contactes i ha afirmat quedarà "àmpliament demostrada" la seva innocència

Sara González / Laia Vicens
2 min
L'exdiputat del PSC Luis García / CRISTINA CALDERER

BarcelonaL'exdiputat del PSC Luis García, àlies Luigi, ha negat que ell fos intermediari entre constructores i ajuntaments i cobrés comissions per fer-ho, així com que influís en membres de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet perquè adjudiquessin obres a les seves empreses o bé a altres cobrant ell una comissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, també ha negat que durant la seva etapa d'empresari aconseguís contractes públics gràcies a la seva agenda de contactes. "No he guanyat cap concurs per contactes polítics, sinó per presentar la millor oferta", ha dit durant la seva compareixença a la comissió del frau fiscal i l'evasió fiscal, on també han comparegut els exalts càrrecs de CDC Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

García ha defensat que totes les operacions que ha fet com a empresari "s'ajusten a la legalitat, des del punt de vista econòmic i urbanístic". A més, ha negat haver cobrat 8 milions en comissions irregulars per haver intermediat en projectes investigats al cas Pretòria, i ha defensat que aquesta quantitat va ser "molt menor" i sempre legal.

Ara bé, García no s'ha estat d'acusar a Alavedra i Prenafeta de cobrar "comissions d'intermediació", tot i que ha explicat que aquests comissions no provenien de les arques públiques, sinó de la constructora Espais, i n'ha defensat la seva legalitat. Ho van cobrar, ha recordat, per mediar en una operació urbanística planejada a Badalona.

Segons ha recordat, la seva única relació amb Alavedra i Prenafeta es limita a dues operacions immobiliàries que ja s'estan investigant al cas Pretòria, i que no ha tornat a tenir relació amb ells. "Ni he fet negocis amb ells ni hi ha hagut sociovergència", ha afirmat, negant un "pacte de silenci" entre CiU i el PSC sobre aquest cas.

"No hi ha ni una sola prova"

Segons ha dit, les seves actuacions com a "promotor immobiliari" en cap cas s'han basat en la "lògica perversa" que argumenta el fiscal, i ha avisat que quedarà "àmpliament demostrat" que és innocent. En aquest sentit, ha volgut recordar que "no hi ha ni una sola prova testifical ni documental" que acrediti la seva implicació al cas. Ha insistit, a més, que "no ha evadit capitals" ni "blanquejat diners" i que la investigació judicial no ha trobat mai cap compte seu fora perquè no n'ha tingut "mai".

De fet,ha afirmat que és una "manifesta injustícia" que l'acusin de tràfic d'influències pel cas Pretòria, i ha negat haver "participat, parlat ni fet cap gestió" amb els implicats a la trama de corrupció urbanística. A més, ha negat també haver fet negocis amb Jordi Pujol Ferrusola. "En cap cas", ha afirmat.

Quan García va abandonar la política va dedicar-se al sector immobiliari, i va ocupar càrrecs a empreses adjudicatàries dels ajuntaments esquitxats pel cas Pretòria, com el de Sant Andreu de Llavaneres, Santa Coloma de Gramanet o Badalona. Segons la investigació judicial, Luigi seria el cervell de la trama Pretòria, una suposada xarxa de corrupció urbanística. Per això, el fiscal li demana vuit anys de presó, i el jutge li ha imposat la fiança més alta, de 30,1 milions d'euros.

stats