MOVIMENTS ELECTORALS
Política 05/01/2016

L’èxit del 20-D empeny Colau a implicar-se ara a les catalanes

La marca En Comú Podem pren força i Rabell no serà cap de llista

Joan Serra Carné Sara González
3 min
Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, va festejar ahir Barcelona en Comú per a la nova cita electoral.

BarcelonaEls hereus del moviment del 15-M volen fer el triplet. S’han fet forts a escala municipal, amb l’alcaldia de Barcelona com la joia de la corona, i a les eleccions del 20-D van ser els més votats pels catalans, però els queda un repte pendent: ser determinants al Parlament. Les eleccions del 27-S -les úniques en les quals Barcelona en Comú (BComú), l’organització liderada per Ada Colau, va decidir no mullar-se- van ser un daltabaix per a Catalunya Sí que es Pot, la coalició segellada per Podem, ICV i EUiA. Amb Lluís Rabell com a candidat i en un context plebiscitari, van obtenir tan sols 11 diputats, que els deixaven en fora de joc. És per això que aquestes formacions de l’esquerra catalana veuen l’escenari d’eventuals eleccions al març com una nova oportunitat per esmenar la situació. Aprofitant l’embranzida del 20-D i conscients del paper clau que té Colau, ara insten BComú a implicar-se, aquest cop sí, en les catalanes. L’organització recull el guant i ja es prepara per debatre-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va ser la veu encarregada de festejar-los. Va defensar la necessitat de construir una “alternativa transversal” que pivoti sobre un pla de rescat social, un procés constituent “no subordinat ni autàrquic” i la reivindicació d’un referèndum i va recordar que la clau de l’èxit és una suma tan àmplia com sigui possible. La crida es podia interpretar també com una invitació a un sector de la CUP, però l’objectiu central és reeditar la fórmula d’En Comú Podem.

“Menys excuses” per fer el pas

Una de les coses que tenen més clares a hores d’ara les fonts de la coalició consultades és que el nom Catalunya Sí que es Pot no ha funcionat i no s’ha de tornar a repetir. La denominació En Comú Podem pren força perquè consideren que pot fer forat en uns nous comicis. Aquest cop, però, les eleccions no estaran marcades per dos “blocs identitaris”, creuen a la coalició: “Si la marca ha funcionat electoralment és lògic que plantegem mantenir-la”.

Les formacions partidàries de la confluència també donen per fet que Lluís Rabell no tornarà a ser el cap de llista, sobretot perquè una eventual entrada en escena de BComú obligarà a “recompondre” la candidatura. Fonts pròximes al candidat del 27-S expliquen, però, que ell està “disponible” i donen per fet que podria tenir un lloc de sortida a la llista del març. L’engranatge ja s’ha posat en marxa i les veus més pròximes a Colau, com el mateix Xavier Domènech, ja remen a favor de donar continuïtat al relat que els ha fet triomfar el 20-D. “La projecció de Colau va molt més enllà de ser alcaldessa de Barcelona”, va admetre ahir el cap de files d’En Comú Podem des de Madrid. De Colau se n’espera un paper semblant al de les eleccions generals.

BComú reconeix que ara té “menys excuses” que el 27-S i que la nova cita electoral empeny l’organització a jugar el paper actiu que no va tenir aleshores, quan l’equip de Colau va decidir fer un pas enrere. Les responsabilitats de govern a l’Ajuntament, el plebiscit sobiranista i la poca sintonia amb la manera de construir Catalunya Sí que es Pot van conduir la formació a mantenir una calculada distància amb els seus socis de l’esquerra alternativa. Ara les condicions han canviat. Uns nous comicis serien propicis per consolidar l’espai obert a les municipals del 24 de maig. Amb la intenció d’analitzar l’escenari -el calendari és ajustat per validar una altra candidatura de confluència-, dijous està convocada una reunió de l’executiva de BComú. “Ja teníem previst reunir-nos per analitzar com hem sortit del 20-D, però ara hi pot haver un altre element sobre la taula”, admeten a la cúpula de la formació, que opta per ser prudent. Ahir, però, el nucli dur de Colau ja intercanviava missatges per aprofundir en el debat durant aquesta setmana. “Hem de fer la cartografia d’on som i és probable que l’organització faci un pas endavant”, apunta un regidor. “Quan ens hem presentat, hem demostrat que som garantia que les coses es fan bé. Però no podem fer un pas en fals. No està escrit que ens hàgim de presentar”, diu un altre dirigent de l’organització, que recorda que la decisió ha de passar l’aval de les bases. “No hi ha gaire marge de temps”, admeten les mateixes fonts. De fet, si les eleccions són el 6 de març, la data límit que té l’esquerra alternativa per registrar-se com a coalició electoral és el 21 de gener.

stats