Política 30/06/2013

L'exministre d'Exteriors eslovac avisa Rajoy que "s'ha de prendre molt seriosament" la carta de Mas per al referèndum

Eduard Kukan preveu que el govern espanyol accepti "negociacions directes" si Catalunya insisteix a reclamar la consulta

Acn
3 min

BarcelonaEl president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha de prendre "molt seriosament" la carta del president Artur Mas en què li demana la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya. Aquesta és l'opinió de l'exministre d'Afers Exteriors d'Eslovàquia i eurodiputat pel Partit Popular Europeu, Eduard Kukan, que en una entrevista a l'ACN a Brussel·les destaca que "l'única manera" de solucionar la situació a Catalunya "és a través d'una negociació política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Kukan, que va ser el responsable d'Exteriors eslovac entre el 1998 i el 2006, tard o d'hora hi haurà "algun tipus de negociació" entre Madrid i Barcelona. "Espero contactes i negociacions directes entre les dues parts", destaca. "Estic totalment al cas de la situació al vostre país", assegura el polític, del mateix grup parlamentari a l'Eurocambra que el Partit Popular, i afegeix que "el govern central està molt en contra" del referèndum mentre els catalans "estan mostrant el seu interès i manifestant que volen" decidir el seu futur. "Entenc el desig de la gent per aconseguir la seva independència o el seu propi estat. Crec que s'ha d'entendre, tenen la seva història, la seva cultura, se'n senten orgullosos", indica.

"L'única manera de tirar endavant és a través d'una negociació política, no veig cap altra possibilitat, encara que aquesta sigui molt difícil", argumenta Kukan. Segons diu, el govern català ha d'insistir en la petició d'una consulta legal "i no intentar altres camins". "Cal intentar-ho una vegada, i una altra, i una altra. La voluntat de la gent, al final, prevaldrà si es comporten amb responsabilitat política i demanen els seus drets", destaca.

"Crec que a mesura que la situació es desenvolupi, i si les peticions són consistents, en algun punt començarà algun tipus de negociació. Espero contactes i negociacions directes entre les dues parts", destaca l'exresponsable d'Exteriors eslovac, que durant el temps que va ser al càrrec s'havia entrevistat amb el president Jordi Pujol o amb el que llavors era el seu homòleg espanyol, Josep Piqué.

Catalunya, com el cas escocès

Per Kukan, cal que el govern espanyol accepti les converses amb Catalunya pel referèndum, com ha fet l'executiu de David Cameron al Regne Unit en el cas escocès. "No estic en disposició de donar consells als meus col·legues espanyols, són independents i sobirans i han de prendre les seves pròpies decisions. Només puc dir que en una situació difícil, i quan hi ha posicions contradictòries, té sentit negociar", assegura.

L'exministre eslovac espera que la situació catalana es resolgui "per la via pacífica" i diu que una consulta no vinculant a través de la llei catalana de consultes no referendàries "no faria mal a ningú". "Si no és vinculant legalment, si el resultat no s'ha d'aplicar obligatòriament, crec que no faria mal a ningú", destaca, preguntat sobre la possibilitat que Catalunya optés per aquesta via davant un no de Madrid al referèndum.

Kukan creu que la situació a Catalunya "és discutida i se segueix" a totes les capitals europees perquè els diversos governs volen tenir "la visió correcta per quan passi alguna cosa". Mentrestant, però, "ningú vol fer res que pugui ferir el govern espanyol". A nivell europeu, aquest eurodiputat és "molt escèptic" sobre la possibilitat que la qüestió catalana es debati formalment.

"Si la independència s'assoleix amb un acord polític", diu Kukan, "com en el cas d'Eslovàquia", els altres països membres de la UE "ho reconeixeran i ajudaran" el nou estat català. A més, a nivell econòmic també podria haver-hi beneficis. "Estic segur que les empreses estrangeres estarien disposades a invertir al país, i això afectaria positivament l'economia local", destaca, i recorda com a Eslovàquia van créixer les inversions des de l'estranger uns anys després de la separació.

stats