Política 18/02/2016

L'expresident del PSC al Parlament Xavier Sabaté lamenta que el partit abandonés el dret a decidir

L'exdiputat demana "un canvi radical" al partit i denuncia la falta de "perfil propi" dels socialistes catalans

Sara González
2 min
El diputat del PSC Xavier Sabaté, aquest dijous en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl PSC ha deixat de ser el partit hegemònic de l'esquerra catalana i, després de l'escissió del sector sobiranista el partit ha estat una bassa d'oli a nivell intern per a Miquel Iceta. Això sí, a costa de renunciar al dret a decidir i d'evitar els conflictes amb el PSOE. Ara, en plenes negociacions de Pedro Sánchez amb Podem per intentar governar, qui fou president del grup parmamentari del PSC Xavier Sabaté just abans que Pere Navarro li agafés el relleu lamenta en un article al seu bloc l'actual deriva del partit i demana "un canvi radical" de la formació. Ell va ser, de fet, una de les veus més crítiques amb la gestió que va fer Navarro just abans que dimitís com a líder del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, considera que el PSC ha perdut el "perfil propi" i que els ciutadans "l'han percebut tan difuminat" que per això va deixar de ser la primera opció d'esquerres en les darreres eleccions. En un moment en què ha hi ha "més sensibilitat que mai" per l'agressió a l'autogovern de Catalunya, Sabaté lamenta que el PSC hagi renunciat al dret a decidir sota el "feble" argument que aquesta defensa els impedia guanyar a l'àrea metropolitana. La prova que aquest argument no és vàlid, apunta, és que "una altra opció d'esquerres a Catalunya" que defensa el dret a decidir els ha sobrepassat en tres-cents quaranta mil vots. "Té més credibilitat que nosaltres com a opció de canvi", sentencia en referència a Podem i les confluències d'esquerres. De fet, avisa que tothom s'ha "espavilat a confluir menys el PSC".

L'exdiputat no considera que la independència sigui la millor opció per a Catalunya, però defensa que, arribat el cas, aquesta no hauria de ser "incompatible" amb el projecte socialista. "Si arribés una independència –forçosament tan limitada a aquestes alçades del segle XXI que no es podria considerar com a tal– crec que tots els qui ens sentim socialistes continuaríem lluitant per la veritable independència i llibertat que és la de les persones. O no?", diu a l'article. Defensa, en aquest sentit, que el PSC torni a ser un espai que aplegui concepcions diverses sobre el fet nacional i que, a més, deixi de preocupar-se "massa" per aquesta qüestió per tornar-se a centrar en l'eix social.

Sabaté, excap de llista per Tarragona, es mostra especialment disgustat amb el pacte que els socialistes catalans han segellat a l'Ajuntament de Tarragona amb el PP i Unió. "Tot esdevé un nyap i res no ens diferencia del que més critiquem", avisa just després de criticar els "processos obscurs" i els "documents poc treballats" que, al seu judici, s'estan produint en el si del partit.

stats