Política 26/07/2014

Des de "confessió històrica" fins a "engany": així veuen el cas Pujol els diaris catalans i espanyols

Els editorials valoren les explicacions de l'expresident

Ara
2 min

BarcelonaEls editorials dels diaris catalans i espanyols d'aquest dissabte estan centrats en l'herència amagada dels Pujol. Els rotatius no només valoren l'anunci sinó que també apunten les conseqüències que pot tenir en Convergència Democràtica i en el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'El País', "Un engany de 34 anys": "Aquest no és el cas d'un ex: algú que va estar en política i ja no hi està. Es tracta del fundador de Convergència Democràtica, expresident de la Generalitat i home clau de la política espanyola des de molt abans de la Transició. [...] El cas Pujol promet declinar-se en plural. Tenyeix la seva obra i el seu balanç, i al seu partit i al seu Govern. No es pot tractar els ciutadans d'estúpids".

'La Vanguardia', "El pes del dubte": "Els errors passen factura i encara que un esborrall no pot tacar tota una biografia, la distorsiona", afirma Màrius Carol, el director del rotatiu del Grupo Godó.

'El Punt Avui', "Pujol demana perdó": "Són, en la seva literalitat, excuses de mal pagador. Una revelació que embruta la imatge d'un líder carismàtic i culmina una vida consagrada al servei d'un model de país amb una taca que serà difícil d'esborrar".

'El Mundo', "Una confessió històrica que dóna moltes claus sobre el que passa a Catalunya": a l'editorial s'hi pot llegir que "tenint en compte el que ara sabem, no és aventurat suposar que la substitució de la senyera per l'estelada amaga l'intent de salvar el prestigi de l'elit política catalana. [...] És molt revelador que CiU, el partit que ha fet de l''Espanya ens roba' el seu lema per fomentar la desafecció cap a l'estat espanyol, hagi tingut un evasor fiscal al capdavant de la Generalitat durant més de dues dècades".

'La Razón', "Explicació insuficient": "Existeix també una responsabilitat política, si es vol d'etiologia ambiental, en el conjunt del nacionalisme orgànic català, especialment a Convergència i Unió, que mai ha volgut reconèixer el que representava d'anomalia democràtica, de falta d'higiene social, les sempiternes relacions del clan Pujol amb les institucions públiques".

'El Periódico', "Pujol, alguna cosa més que una confessió": "Davant aquesta situació, a Artur Mas, CDC i als Pujol se'ls obre un futur incert en un moment molt delicat, que pot malmetre més la precària situació de l'encara principal força nacionalista".

stats