06/09/2017

L’incident d’execució de Rajoy és una bala de fogueig

2 min
Rajoy presentarà avui els recursos d’inconstitucio-nalitat.

MadridLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va aparèixer al matí a la seu del Tribunal Constitucional abans que ho fes l’incident d’execució de sentència. Els dotze membres van rebre l’escrit de recusació de Forcadell, i com que no tenien notícies de Rajoy, van marxar a dinar cap a les 14 hores. El gambit de Forcadell és un tema senzill. El seu advocat ha recopilat tot el que ha dit els últims dies l’executiu espanyol -això passa per parlar massa- per demostrar la indefensió de la presidenta, i ha recusat tot el tribunal, segons diu, per ser una prolongació del govern central.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la tarda els serveis del TC ja els van poder distribuir el text de l’incident d’execució -acompanyat d’un pen drive que recull la gravació de la secció del Parlament fins a l’aprovació del canvi d’ordre del dia- entre els magistrats, i avui, a partir de les deu del matí, reprendran la sessió.

El text enviat al TC dimecres per l’advocat de l’Estat demana que es declari la nul·litat de l’acte pel qual la mesa del Parlament ha admès a tràmit la tramitació de la llei del referèndum per haver violat disposicions anteriors del TC. I demana que se’n dedueixi testimoni, és a dir, que se n’extregui una còpia testimoniada per remetre-la als jutjats competents per possibles delictes.

Per tant, aquest incident d’execució és com una bala de fogueig. Per què? Perquè la llei del referèndum ja es va aprovar a la nit i l’acord quedarà sepultat pels fets. I també perquè els tribunals ja han començat a actuar d’ofici després de veure el que va passa al Parlament. La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia va anunciar al matí una querella contra els membres de la mesa. Però això no és tot. L’incident d’execució de sentència és una eina de tramitació lenta. Un cop rebut pel TC, aquest ha d’escoltar les parts: el fiscal del TC i els membres de la mesa del Parlament. I per tot això acostuma a donar terminis de vint dies, per exemple, encara que podria ser més curt, en aquest cas. Però no és un procediment immediat, com venRajoy als mitjans de comunicació.

I, a més, quan aquest incident es vagi instruint, haurà quedat també enterrat sota una nova realitat: la llei ja estarà aprovada i el decret de convocatòria de l’1-O ja estarà signat. Perquè Rajoy presentarà recursos d’inconstitucionalitat que impliquen la suspensió automàtica (article 161.2 de la Constitució). I tot això passarà en les pròximes hores, com a molt tard divendres. Llavors el TC es reunirà i tocarà el botó de la suspensió automàtica, i l’incident d’execució de sentència presentat per anul·lar l’acord de tramitació de la llei quedarà superat pels fets.

Aquest dijous els 12 magistrats examinaran l’escrit de l’incident d’execució, segurament desestimaran la recusació plantejada per Forcadell i informaran que ja han començat a plantejar accions penals contra la presidenta del Parlament i la resta de membres de la mesa. I tot abans de la Diada.

stats