Política 09/07/2017

L'independentisme, entre resignat i perplex davant l'ambigüitat dels comuns

Llach diu que "ja s'ho faran", Pascal els qualifica de "tous" i Cuixart afirma que se sent "profundament decebut"

A.s.
2 min
L’anunci de la data  i la pregunta del referèndum per part del Govern es va fer al Palau de la Generalitat.

BarcelonaL'endemà de l'anunci de Catalunya en Comú de participar en el referèndum però no considerar-lo vinculant ni fer una crida a la participació, l'independentisme ha reaccionat entre resignat i perplex.

Marta Pascal

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista al 3/24 que la direcció dels comuns ha deixat "desemparats" els seus votants de cara a l'1-O. "Quan els comuns són tous i generen dubtes, penso que potser això de la nova política és més una cortina de fum que res més, em sap greu", ha assegurat. La dirigent del PDECat creu que els partits han de "saber entendre què demanen" els ciutadans per evitar eixamplar distàncies entre bases i cúpules. "Nosaltres hem triat acostar-nos, els comuns han triat fer la seva i deixar desemparats els seus votants", ha etzibat.

Lluís Llach

El cantant i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach es mostra obertament decebut i creu que els comuns estan jugant a la puta i la Ramoneta. Llach aposta pel "ja s'ho faran", però no tira la tovallola. Creu que d'aquí a l'1 d'octubre encara pot ser que els comuns facin una crida a votar al referèndum. Ho ha dit en una entrevista a RAC1. A Llach li costa entendre que una formació política del tarannà transformador dels comuns no es defineixi clarament. "Són moments molt cabdals i una força com ells, molt positiva, ha de tenir un paper d'intervenció. No pot ser quedar-se'n al marge. Ho entendria d'altres partits, però d'ells em costa més".

Jordi Cuixart

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha expressat la seva "decepció profunda" per la decisió de CatComú de no considerar la votació de l'1 d'octubre com un referèndum vinculant sinó com una mobilització. "En un moment en el qual ja no hi ha dubtes d'on és la democràcia i on és la repressió, se'ns fa molt difícil de comprendre que una part dels seus dirigents segueixi amb una actitud dubitativa", ha afirmat des de Reus, on ha participat en un acte de l'ANC.

Cuixart ha demanat als comuns que estiguin "a l'altura de les circumstàncies i no decebin el poble de Catalunya" de la mateixa manera que la seva entitat ha reconegut la transversalitat i diversitat del sobiranisme català. No obstant això, s'ha mostrat esperançat perquè els votants de CatComú "estaran al costat de la democràcia" l'1-O i participaran en la consulta anunciada pel Govern.

stats