Política 08/03/2016

Llach fa una crida a obrir la comissió sobre el procés constituent a les entitats socials

El diputat ha estat ratificat com a president de l'ens en substitució de Muriel Casals

Sara González
2 min
Lluís Llach presidex per primera vegada la comissió sobre el procés constituent / FRANCESC MELCION

BarcelonaObrir les portes de la comissió sobre el procés constituent a les entitats socials. Aquesta és la consigna que ha llançat el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, que aquest dimarts ha estat ratificat com a president de la comissió en substitució de Muriel Casals. "Ens han de poder expressar els seus anhels i conviccions i enriquir des del seu saber el debat que ens ocuparà", ha defensat el diputat. De fet, la plataforma Reinicia Catalunya, que aglutina 13 entitats del sobiranisme civil, va presentar dissabte un mètode de deliberació ciutadana per a la primera fase del procés constituent, que consideren que ha d'estar protagonitzada per la societat civil d'acord amb el calendari que fixi la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llach ha instat els grups parlamentaris que participen a la comissió –tots menys Ciutadans i el PSC– a presentar un pla de treball. Al seu judici, és l'espai idoni per proposar compareixences que facin referència a exemples de processos constituents recents, experiències de processos de participació catalana i tipus de referèndums sobre constitucions.

Seguint el fil discursiu de Llach, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha defensat que en el procés constituent ha de participar-hi "tothom" i que el debat que es fa a nivell social ha d'acabar "contribuint" en la comissió. També la diputada de la CUP Mireia Boya ha demanat que el debat "desbordi la mateixa comissió i s'apropi a la gent" amb l'objectiu que sigui la ciutadania la que "s'empoderi" seguint el mandat del 27-S. "La nova Constitució no ha de ser com la del 78. S'ha de fer al carrer i no als despatxos", ha sentenciat.

Conscient dels punts de discòrdia que poden tenir amb els independentistes, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha compromès a contribuir en un espai on "des de la discrepància" es cerquin els "elements comuns". De fet, ha advertit que tots els grups saben "què els pot unir i què els pot separar" i és per això que ha fet una crida a "començar debatent allò que uneix" per assentar unes bases comunes que permetin que sigui "més fàcil" gestionar les diferències.

Com ja va fer en la sessió de constitució de la comissió, el portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha tornar a denunciar que l'objecte d'estudi de la comissió va "en contra de la voluntat d'una part dels catalans". Els populars, que no han ratificat que Llach assumeixi la presidència de la comissió, consideren que aquest espai de debat es construeix sobre una "contradicció flagrant", perquè "difícilment" es recolliran les "opinions diverses" de la societat catalana

stats