POLÍTICA
Política 23/06/2013

Llanos de Luna inicia ara la persecució dels ajuntaments independentistes de l'AMI

Vila d'Abadal acusa la delegada del govern espanyol a Catalunya de "qüestionar la democràcia i la representació del municipalisme"

Europa Press
3 min

BarcelonaLa Delegació del Govern a Catalunya està analitzant si és legal que un ajuntament pertanyi i pagui a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i ha requerit a l'alcaldessa de Begues informació sobre el pagament de quotes a l'entitat. En el text, a què ha tingut accés Europa Press, la delegada Llanos de Luna demana a Mercè Esteve (CiU) que li enviï en un termini de 20 dies l'acord amb què es va decidir el pagament de la quota (745 euros a l'any) o de qualsevol altra partida a l'AMI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Basa la seva petició en un informe de l'Advocacia de l'Estat que recull una sentència del Tribunal Suprem de 2006 sobre la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, i que constata que els ens municipals no poden, al marge de les seves competències legals, posar els seus potestats "al servei d'idees o projectes polítics determinats que promoguin l'autodeterminació, la promoció o defensa els correspon a un altre tipus d'institucions".

A més, considera, aquestes actuacions poden ser contràries al principi d'objectivitat que ha de regir l'actuació dels ajuntaments "com a poders públics al servei de la comunitat veïnal". També es destaca que no es pot justificar la conversió dels ajuntaments "en organitzacions de difusió o defensa de projectes polítics supranacionals, en els quals el referent deixa de ser el substrat col·lectiu del municipi, per desplaçar cap a una col·lectivitat més àmplia i indefinida, la representació correspon en realitat a un altre tipus d'ens territorials". Tanmateix, la Delegació del Govern ha explicat a Europa Press que el requeriment que ha enviat és exclusivament per demanar informació sobre si s'ha pagat aquesta quota.

"És una barbaritat", diu Vila d'Abadal

En declaracions a Europa Press, el president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha acusat De lluna de posar "en dubte la legalitat" de l'entitat que presideix, d'atacar els consistoris i de voler limitar a fer política local. "Com pot qüestionar la democràcia i la representació del municipalisme a Catalunya? És una barbaritat. L'AMI no li interessa i no li agrada", segons ell.

Ha defensat la legitimitat de l'AMI com a moviment institucional i per debatre i impulsar propostes, pel que considera que l'actitud de la delegada amb l'entitat i els ajuntaments catalans adherits respon a una qüestió "política". Així, acusa el Govern central de voler "controlar" el moviment independentista a Catalunya, en recordar que aquesta sol·licitud a l'Ajuntament de Begues se suma als requeriments que De Luna ha enviat a altres per declarar-se sobirans fiscalment -com Vic- i per no penjar la bandera espanyola al balcó consistorial.

Der Luna, persona non grata

Per això, els serveis jurídics de l'AMI estan assessorant Begues -que respondrà a la sol · licitud de De Lluna-, com han fet també amb la resta d'ajuntaments que han rebut peticions de la Delegació. En declaracions a Europa Press, l'alcaldessa Mercè Esteve ha constatat que no és la primera vegada que De Luna els envia requeriments, perquè ja ho va fer per no penjar la bandera espanyola.

Ha subratllat que la demanda per enviar l'acord del pagament de la quota a l'AMI l'han rebut poques setmanes després de declarar a De Luna persona 'non grata' a Begues. Esteve ha explicat que es van adherir a l'AMI poc després del seu naixement -finals de 2011-, convertint-se en la primera població de la comarca del Baix Llobregat a fer-ho, amb el suport de tots els grups excepte el PP.

Ha concretat que només han pagat a l'AMI la quota de 2012 (745 euros) i ha defensat la potestat de l'ajuntament de formar part d'entitats: "Estem associats a l'AMI i a altres entitats com l'ACM, i, com a associats, paguem la quota. Tota entitat té dret a reclamar una quantitat econòmica "si va en benefici del ciutadà. Mercè Esteve ha reivindicat que no fan "res il·legal, tot el contrari", i ha acusat la delegada de no tenir arguments sòlids per rebatre la decisió de l'Ajuntament.

stats