Política 11/05/2018

Llarena divideix la causa per rebel·lió per no esperar al lliurament de Puigdemont

Així pot tirar endavant els tràmits per celebrar el judici a la tardor, però sense els exiliats

Ara
2 min
Llarena divideix la causa per rebel·lió per no esperar al lliurament de Puigdemont

MadridEl magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena i la fiscalia volen evitar que les decisions dels diferents tribunals europeus que han de resoldre sobre el lliurament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la resta de membres del Govern exiliats demorin el judici per rebel·lió. Sota aquesta premissa, l'instructor, a petició del ministeri públic, acaba de dividir el procés, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ARA. El magistrat ha incoat una peça separada per als exiliats per poder continuar tots els tràmits per a la celebració del judici, previst per a la tardor, encara que els respectius tribunals que han de resoldre sobre els lliuraments, com els d'Alemanya, Bèlgica i Suïssa, triguin a fer-ho. Això significa, a la pràctica, que la causa oberta pels delictes de rebel·lió, malversació de cabals públics i desobediència contra diferents càrrecs públics de la Generalitat seguirà el seu curs sense esperar als que van eludir la justícia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la peça separada hi ha Puigdemont; la número dos d'ERC, Marta Rovira, i els consellers Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, així com l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. De tots aquests, la cupaire és l'única sobre la qual no pesa una ordre europea de detenció –atès que només està processada per un delicte de desobediència que no implica pena de presó–, tot i que sí que s'ha emès contra ella una ordre nacional de detenció per la seva incompareixença al Suprem. Amb aquesta divisió, tots els tràmits del sumari contra el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, la resta de consellers, els exmembres de la mesa del Parlament i l'expresidenta de la CUP Mireia Boya segueix endavant sense esperar els exiliats. Per tant, si es demoren els lliuraments es donarà la circumstància que la vista oral se celebrarà en més d'una fase sense el màxim responsable assegut al banc dels acusats. El jutge situa Puigdemont com el màxim responsable del delicte de rebel·lió en convocar el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior declaració unilateral d'independència.

Llarena ha fet aquest pas a petició de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que entenia que havia d'obrir-se una peça separada per a Puigdemont i els consellers que són fora d'Espanya tenint present la situació processal en què estan. La fiscalia considera que el seu lliurament a la justícia espanyola es pot retardar per un "elevat període de temps" i, per tant, és convenient separar la causa en dos, segons les fonts jurídiques consultades per aquest mitjà. El ministeri públic entén que els processats que són fora d'Espanya poden ser jutjats de manera independent atès que hi ha elements suficients per a això. Per tant, va sol·licitar aquesta peça separada –i acordada per Llarena– amb l'objectiu d'agilitzar el procediment principal i que es pugui tramitar amb la "celeritat necessària" per a la resta d'encausats que sí que estan a disposició de la justícia espanyola.

stats