Política 22/05/2018

Llarena denega la llibertat a Turull i Rull i impedeix que prenguin possessió com a consellers

El jutge del Suprem veu més risc de reiteració delictiva després de l'elecció de Torra

Ot Serra
2 min
Jordi Turull i Josep Rull, arribant al Suprem el 23 de març

MadridEl jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la llibertat provisional a Jordi Turull i Josep Rull i impedeix, així, que prenguin possessió com a consellers aquest dimecres. El magistrat entén que hi ha risc de reiteració delictiva i que s'ha incrementat pel fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, s'hagi compromès a desplegar la República. "Un eventual retorn dels processats al consell executiu no només minva el risc de reiteració delictiva, sinó que el potencia, i encara més perquè el president que pretén designar-los ha exterioritzat la voluntat d'impulsar la República independent declarada il·legalment", sosté Llarena en la interlocutòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant les complicacions que al jutge li han sorgit amb els fronts internacionals de la causa, també subratlla "l'existent risc de fuga". Rull i Turull argumentaven que Llarena sempre podria corregir la mesura de llibertat provisional amb l'ingrés de nou a la presó, però el magistrat diu que si se n'anessin a l'exili sorgirien "dificultats" per al seu reingrés. "No es pot deixar de valorar l'estructura organitzativa que els secunda, ni la seva consistència econòmica i els contactes internacionals del grup, elements que han permès, a qui ja s'ha fugat, mantenir una aparent vida normalitzada fora d'Espanya", recorda Llarena, al·ludint a la interlocutòria de la sala d'apel·lacions del 17 de maig passat, en què va confirmar el processament dels consellers.

El jutge adjunta un llarg paràgraf de la decisió de la sala de recursos de la setmana passada, en què assegurava que tot i "mantenir la confiança en els sistemes de cooperació judicial internacionals [...], són evidents les dificultats existents per fer-los efectius mitjançant l'entrega a Espanya dels que s'han instal·lat en diferents països de la Unió". Les defenses, en canvi, al·leguen que el risc de fuga es redueix per les seves obligacions al capdavant de diferents departaments de la Generalitat.

El fet que Torra hagi proposat que Rull i Turull siguin consellers dona encara més arguments a Llarena per negar-los la sortida d'Estremera. Segons relata en la interlocutòria, els suposats "partícips en el pla il·legal" han expressat que tornarien a executar els seus plantejaments quan recuperessin el control de les institucions catalanes. Així, segons el seu parer, el risc de reiteració delictiva "es potencia" amb qualsevol actuació que afavoreixi que els consellers proposats assumeixin el seu càrrec.

La interlocutòria en què Llarena denega la llibertat a Turull i Rull
stats