Política 12/04/2018

Llarena paralitzarà la causa contra Puigdemont si no el lliuren per rebel·lió

El jutge acudirà a Luxemburg quan Alemanya accepti extradir el president per altres delictes

Ara
2 min
Llarena paralitzarà la causa contra Puigdemont si no el lliuren per rebel·lió

BarcelonaEl jutge Pablo Llarena recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg en el moment que Alemanya accepti lliurar el president Carles Puigdemont per qualsevol delicte que no sigui el de rebel·lió, la qual cosa paralitzaria provisionalment la causa contra ell. Quan el tribunal alemany va avançar que no lliuraria Puigdemont a Espanya pel delicte de rebel·lió, el jutge del Tribunal Suprem va començar a estudiar la possibilitat de presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si presenta la qüestió, el procediment relatiu al president quedarà paralitzat en una peça separada des del mateix instant en què sigui admesa a tràmit, mentre que la resta del procés seguirà el seu curs. Això permetria evitar jutjar tots els inculpats que no s'han exiliat per delictes més greus que aquells pels quals es lliurés Puigdemont. La fiscalia està d'acord amb aquesta iniciativa, però el dubte és quan podria plantejar la qüestió Llarena. I aquest moment arribarà quan Alemanya pretengui lliurar Puigdemont per altres delictes que no siguin rebel·lió.

Perquè sigui admesa a tràmit una qüestió prejudicial del jutge que la presenta, aquest s'ha de veure en la situació d'haver d'adoptar una resolució sobre la qual tingui dubtes pel que fa a l'aplicació del dret de la UE. És a dir, no és possible qüestionar l'acció d'un altre tribunal, sinó que s'ha d'adoptar una resolució. O sigui, Llarena no pot qüestionar directament el tribunal alemany, sinó que ha d'expressar dubtes en el moment en què ell hagi de decidir.

Però fonts del Tribunal Suprem han informat a Efe que sí que podrà acudir a Luxemburg quan hagi de decidir si accepta el lliurament de Carles Puigdemont per delictes com ara malversació o desobediència i no pel més greu, el de rebel·lió. Aquesta hipòtesi encara no és acceptada com a inevitable pel Tribunal Suprem. De fet, la reunió que avui han mantingut fiscals espanyols i alemanys a l'Haia està concebuda per aportar arguments a l'acusació pública germànica.

Aquests arguments haurien de permetre als fiscals alemanys convèncer l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, l'estat federat per on va entrar Puigdemont a Alemanya el passat 25 de març i on va quedar immediatament detingut, perquè accepti lliurar el president per tots els delictes pels quals ha sigut processat i no rebutgi, com inicialment va anunciar, la seva entrega per rebel·lió.

stats