Política 20/02/2015

Els partits es donen dues setmanes per acordar el sistema electoral

CiU, ERC i ICV es conjuren per concretar abans de setmana santa una proposta de llei electoral que acorrali el PSC perquè no se'n pugui desmarcar

Marc Colomer
2 min
Els grups parlamentaris s'han tornat a reunir en el marc de la ponència conjunta per la llei electoral / ACN

BarcelonaPilota endavant. Els partits del Parlament s'han tornat a donar avui un termini de dues setmanes per negociar i mirar d'acordar un sistema electoral que permeti desbloquejar la llei electoral catalana. Cap proposta reuneix de moment els 90 diputats necessaris. Durant aquestes dues setmanes, els partits mantindran trobades bilaterals i multilaterals per buscar avenços que permetin trobar la clau de volta. Això és, una fórmula que faci compatible la proporcionalitat amb la representativitat territorial. En qualsevol cas, CiU, ERC i ICV s'han conjurat per concretar una proposta d'acord de mínims prou ambiciosa com per acorralar el PSC -els seus vots són necessaris per a la majoria de dos terços- i impossibilitar que s'hi oposi. Volen portar al Parlament la proposta amb o sense acord per ser aprovada abans de Setmana Santa perquè se'n faci el debat a totalitat. Per tramitar la llei en comissió no cal majoria qualificada i n'hi ha prou amb el vot de la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però què fa pensar a aquests tres partits que el PSC cedirà? Estan convençuts que fins i tot un acord de mínims suposaria un avenç molt important ja no només pel que fa al desbloqueig de les llistes i la millora de la proporcionalitat, sinó també en tot allò relacionat amb l'administració electoral. Això és, més transparència, enduriment de les incompatibilitats, estalvi, enviament conjunt del material electoral dels partits o la supressió o relaxament dels blocs d'informació electoral, entre altres. Però encara hi ha dos elements més que van més enllà de la seducció: per una banda saben que el grup parlamentari del PSC no es caracteritza precisament ara per la seva cohesió, de manera que no descarten que algun dels diputats, més enllà de Marina Geli -ara al grup mixt- se sumés a la nova llei i, per altra banda, les expectatives electorals a la baixa que li auguren menys capacitat d'influència en posteriors legislatures.

La proposta de mínims

La proposta de mínims que CiU, ERC i ICV-EUiA estan disposats a assumir provisionalment passa per una adaptació de l'actual sistema amb elements del sistema que van proposar el grup d'experts nomenats a proposta de tots els partits l'any 2007: Desbloquejar les llistes perquè els electors puguin indicar els candidats que prefereixen de manera que puguin alterar l'ordre de la llista, mantenir les quatre circumscripcions actuals amb diputats preassignats i millorar en termes de proporcionalitat -la principal exigència del PSC, que té a l'àrea metropolitana el seu potencial elector- amb l'actualització del cens, que donaria a Barcelona quatre diputats més en detriment de Lleida (dos menys), Girona (un menys) i Tarragona (un menys). I aquesta és la proposta que elevaran al ple per forçar el posicionament dels partits. D'entrada, el PSC ja ha dit considerar-ho

Els grups parlamentaris s'han reunit aquest divendres en la ponència conjunta per tornat a posar sobre la taula els sistemes electorals que defensen cadascun d'ells. I han tornat a constatar el principal escull: recompte nacional únic, sense territorialitzar, per guanyar proporcionalitat -que el vot dels territoris més poblats tingui el mateix pes que el dels territoris menys poblats, com defensen les propostes del PSC, C's i ICV- o bé recompte territorialitzat -equilibri entre proporcionalitat i pes territorial del vot, com defensen CiU, ERC i també el PP. Però també és cert que el context ha fet relaxar els posicionaments, com demostra que CiU, ERC i ICV hagin obert la porta a la proposta de mínims. Compte enrere decisiu.

stats